Golonka z kąpieli w glazurze z cydru
Golonka
z kąpieli w glazurze z cydru
golonki – dowolna ilość (przednie lub tylne)
Golonki
umyć i posolić, zostawić na 3-5 godzin lub na całą noc w lodówce, następnie zalać zimną
wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie – gdy się
zagotują, sprawdzić, czy woda jest dość słona. Powinna być jak
rosół, czyli pod nasz gust.
Zmniejszyć gaz do minimum i lekko gotować przez 3 około godziny. Kości powinny same odpadać, jeśli nie wychodzą, to gotujemy dłużej.
Po ugotowaniu wyciągnąć do lekkiego wystudzenia.
Polać golonki sosem i wstawić do piekarnika lub wrzucić na grill. Karmelizować w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy sos będzie lekko przypieczony.
SOS Z CYDRU:
cydr
cukier brązowy
sól
pieprz
gorczyca
papryka chili
suszony czosnek
suszona cebula
oregano
keczup
Całość zagotować, zredukować do lepkości i gotowe – proporcje składników dodawać na oko 😊
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz