Szparagi w boczku
Szparagi w boczku
pęczek zielonych szparagów
boczek surowy wędzony w plastrach
oliwa z oliwek
zblanszowane pokruszone migdały
syrop klonowy
sól
Szparagi umyć, osuszyć, uciąć zdrewniałą końcówkę łodygi, jeśli szparagi są dość grube - obrać dodatkowo zaczynając od połowy w dól.
Tak przygotowane szparagi posmarować po całości oliwą z oliwek, delikatnie oprószyć solą.
Każdego szparaga owinąć ukośnie plastrem boczku.
Szparagi rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (boczek powinien ładnie się zarumienić).
Upieczone szparagi przełożyć na talerz, polać syropem klonowym (syrop możemy zastąpić np. płynnym miodem lub syropem z agawy), posypać skruszonymi migdałami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz