Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce

Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce

  •   polędwiczka wieprzowa

Polędwiczkę obsmażyć z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni mięso posolić i pieprzyć.









panierka:

  • oliwa z oliwek

  • zioła prowansalskie

  • garść sera żółtego

  • 3 kromki chleba pokruszonego

    Chleb można pokruszyć ręcznie - wówczas skórkę oderwać i wykorzystać sam miąższ. 

    Ja używam blendera - w tym przypadku najpierw odrywam skórkę, miksuję w blenderze, gdy będzie już rozdrobniona dodaję kawałki chleba i mielę, aż zrobi się jednolicie rozdrobniony.


Zmieszać wszystkie składniki.





 

 

 

 

Oliwę dolewać stopniowo do momentu, aż masa będzie nią pokryta (około 4 łyżki).







 

 

Panierkę nałożyć na polędwiczkę, uklepując, aby się dobrze trzymała. 

 



 

 

 

 

 

 

Polędwiczkę ułożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w temperaturze 180˚C przez około 30 minut, pilnować czasu, gdyż dłuższe pieczenie mięsa może spowodować, że zrobi się suche.

Po upieczeniu pokroić ostrym nożem w ukośne plastry o grubości około 3 cm.


 

 

 

 

 

 SMACZNEGO ! 💗

💥Czasem różne rodzaje mięs mogą po upieczeniu wyjść nam zbyt suche, takim rodzajem mięsa są właśnie polędwiczki, dlatego trzeba uważnie pilnować czas ich pieczenia, poniżej wrzucam przepis na marchewki w białym winie, które idealnie będą pasować do tego dania 👇👇👇 

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/marchewka-w-biaym-winie.html


 

Komentarze