Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce
Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce
polędwiczka wieprzowa
Polędwiczkę obsmażyć z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni mięso posolić i pieprzyć.
panierka:
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
garść sera żółtego
3 kromki chleba pokruszonego
Chleb można pokruszyć ręcznie - wówczas skórkę oderwać i wykorzystać sam miąższ.
Ja używam blendera - w tym przypadku najpierw odrywam skórkę, miksuję w blenderze, gdy będzie już rozdrobniona dodaję kawałki chleba i mielę, aż zrobi się jednolicie rozdrobniony.
Zmieszać
wszystkie składniki.
Oliwę dolewać stopniowo do momentu, aż masa będzie nią pokryta (około 4 łyżki).
Panierkę nałożyć na polędwiczkę, uklepując, aby się dobrze trzymała.
Polędwiczkę ułożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w temperaturze 180˚C przez około 30 minut, pilnować czasu, gdyż dłuższe pieczenie mięsa może spowodować, że zrobi się suche.
Po upieczeniu pokroić ostrym nożem w ukośne plastry o grubości około 3 cm.
SMACZNEGO ! 💗
💥Czasem różne rodzaje mięs mogą po upieczeniu wyjść nam zbyt suche, takim rodzajem mięsa są właśnie polędwiczki, dlatego trzeba uważnie pilnować czas ich pieczenia, poniżej wrzucam przepis na marchewki w białym winie, które idealnie będą pasować do tego dania 👇👇👇
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/marchewka-w-biaym-winie.html
Komentarze
Prześlij komentarz