Klasyczna pieczarkowa na wędzonych żeberkach
Klasyczna pieczarkowa na wędzonych żeberkach
pasek wędzonych żeberek
0,5 kg pieczarek
2 średniej wielkości marchewki
4 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
natka pietruszki i koperku
W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw) i wędzone żeberka pokrojone na mniejsze kawałki (pokroić w ten sposób, żeby w każdym kawałku była jedna kość). Gotować do miękkości przez około 1 godzinę.
Po ugotowaniu żeberek wrzucić ziemniaki pokrojone w mniejszą kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotować przez około 20 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie paseczki - razem przesmażyć na patelni na oleju.
Po 15 minutach gotowania ziemniaków i pieczarek dodać przesmażone warzywa z patelni. Gotować przez 10 minut.
Do kubka wrzucić śmietanę, dodać mąkę i zamieszać. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę (jeśli zimną śmietanę wlejemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby przyprawić.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Nalewać do miseczek wrzucając do każdej porcji kawałek wędzonego żeberka.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz