Chiński kurczak z makronem w sosie sojowym
Chiński kurczak z makronem w sosie sojowym
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
1 opakowanie makaronu chow mein
2 marchewki
8-10 małych pieczarek
1 czerwona cebula
garść mrożonej zielonej strączkowej fasoli
garść blanszowanych migdałów
marynata do mięsa:
5 łyżek sosu sojowego jasnego
5 łyżek oleju sezamowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
½ łyżeczki pieprzu naturalnego
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
sos do zasmażenia:
5 łyżek sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki japońskiego wina do gotowania
3 łyżki sosu ostrygowego
Filet oczyścić z błon, umyć osuszyć i pokroić w cienkie plastry (2-3 mm) w poprzek filetu. Wszystkie składniki marynaty połączyć i zalać nią pokrojone kawałki mięsa. Marynować 2-3 godziny.
Mięso z marynatą wrzucić na rozgrzany olej patelni i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić, nie przedłużać smażenia, żeby mięso nie zrobiło nam się zbyt suche.
Marchew pokroić w cienkie dłuższe paski, pieczarki na trzy plastry, a cebulę w kwadraty około 2x2cm.
Warzywa dodać do mięsa, wrzucać według twardości.
Najpierw marchewkę.
Potem dodać fasolkę.
Następnie cebulę.
I pieczarki.
Dorzucić migdały.
Smażyć przez chwilę, warzywa powinny być al dente.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wrzącej wody wsypać szczyptę soli. Po ugotowaniu dodać odcedzony makaron do warzyw i mięsa. Całość zalać sosem, energicznie wymieszać, aby sos pokrył całość dania. Chwilę zasmażać.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz