Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chiński kurczak z makronem w sosie sojowym

 Chiński kurczak z makronem w sosie sojowym

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka

  • 1 opakowanie makaronu chow mein

  • 2 marchewki

  • 8-10 małych pieczarek

  • 1 czerwona cebula

  • garść mrożonej zielonej strączkowej fasoli

  • garść blanszowanych migdałów

marynata do mięsa:

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego

  • 5 łyżek oleju sezamowego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • ½ łyżeczki pieprzu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego

sos do zasmażenia:

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 4 łyżki japońskiego wina do gotowania

  • 3 łyżki sosu ostrygowego

Filet oczyścić z błon, umyć osuszyć i pokroić w cienkie plastry (2-3 mm) w poprzek filetu. Wszystkie składniki marynaty połączyć i zalać nią pokrojone kawałki mięsa. Marynować 2-3 godziny.



 

 

 

 

 

 

Mięso z marynatą wrzucić na rozgrzany olej patelni i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić, nie przedłużać smażenia, żeby mięso nie zrobiło nam się zbyt suche.

Marchew pokroić w cienkie dłuższe paski, pieczarki na trzy plastry, a cebulę w kwadraty około 2x2cm.

Warzywa dodać do mięsa, wrzucać według twardości. 

Najpierw marchewkę.



 

 

 

 

 

 

Potem dodać fasolkę.



 

 

 

 

 

 

Następnie cebulę.



 



 

 

 

I pieczarki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorzucić migdały. 



 

 

 

 

 

 

Smażyć przez chwilę, warzywa powinny być al dente.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do wrzącej wody wsypać szczyptę soli. Po ugotowaniu dodać odcedzony makaron do warzyw i mięsa. Całość zalać sosem, energicznie wymieszać, aby sos pokrył całość dania. Chwilę zasmażać. 

 
SMACZNEGO ! 💗

 

 

Komentarze