Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem

Trwa sezon na młodą kapustę, ogórki małosolne, szparagi białe i zielone💚💚💚Dzisiaj surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem, która smakuje świeżo, lekko i soczyście. Świetnie pasuje do dań pieczonych, smażonych i grillowanych. Pachnie wiosną i orzeźwia. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Mam nadzieję, że ten prosty przepis przypadnie Wam do gustu.

  • 1/2 główki średniej młodej białej kapusty

  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku

  • 1 mały pęczek koperku

  • 4 średnie ogórki gruntowe (ale można użyć w drodze wyjątku ogórka szklarniowego)

  • 1/4 łyżeczki soli (lub odrobina więcej do smaku)

  • świeżo mielony pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny





 

 

 

 

 

 

 

 

Kapustę pozbawić ciemnych, brzydkich zewnętrznych liści. Następnie umyć ją, osuszyć, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście, posypać solą (około 1/4 łyżeczki), przemieszać i odstawić na około 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać soki, które puściła.

Ogórki gruntowe umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko posolić (dosłownie szczyptą). Odstawić na 10 minut i odcisnąć z soków.

Koperek i szczypiorek drobno posiekać.

Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej roślinny), majonez, sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. 


 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 15-30 minut, by smaki się przegryzły.

 




SMACZNEGO ! 💗



Komentarze