Surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem
Surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem
Trwa sezon na młodą kapustę, ogórki małosolne, szparagi białe i zielone💚💚💚Dzisiaj surówka z młodej kapusty z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem, która smakuje świeżo, lekko i soczyście.
Świetnie pasuje do dań pieczonych, smażonych i grillowanych. Pachnie wiosną i orzeźwia. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Mam nadzieję, że ten prosty przepis przypadnie Wam do gustu.
1/2 główki średniej młodej białej kapusty
1 mały pęczek drobnego szczypiorku
1 mały pęczek koperku
4 średnie ogórki gruntowe (ale można użyć w drodze wyjątku ogórka szklarniowego)
1/4 łyżeczki soli (lub odrobina więcej do smaku)
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Kapustę pozbawić ciemnych, brzydkich zewnętrznych liści. Następnie umyć ją, osuszyć, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście, posypać solą (około 1/4 łyżeczki), przemieszać i odstawić na około 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać soki, które puściła.
Ogórki gruntowe umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko posolić (dosłownie szczyptą). Odstawić na 10 minut i odcisnąć z soków.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej roślinny), majonez, sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 15-30 minut, by smaki się przegryzły.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz