Kurkowa z zacierką i karmelizowanym porem
Kurkowa z zacierką i karmelizowanym porem
skrzydło indyka
500g kurek
5 łyżek makaronu zacierki
2 serki topione śmietanowe „kiełbaski”
natka pietruszki
liście laurowe
ziele angielski
przyprawy:
sól
biały pieprz
W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), włożyć skrzydełko i gotować do miękkości przez około 1 godzinę.
karmelizowany por:
duży por – jasna część
łyżka masła
2 łyżeczki brązowego cukru
sól
ocet balsamicznym
Pora pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę zeszklić. Dodać odrobinę soli i cukier, za chwilę, gdy cukier się rozpuści skropić całość octem balsamicznym. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie trwa około 5 minut.
Kurki oczyścić i odgotować.
Wrzucam poradnik czyszczenia kurek:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-wyczyscic-kurki.html
Oczyszczone i odgotowane grzyby wrzucić do wywaru.
Dodać skarmelizowany por i gotować przez 20 minut. Dodać sól i pieprz biały.
Następnie dodać zacierkę i gotować do jej miękkości (około 15 minut).
Serek wycisnąć do pojemnika. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy (starać się, aby napełnić sam wywar) do zahartowania serków (jeśli serki wyciśniemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby dodatkowo doprawić.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz