Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki z serem i jagodami

ciasto naleśnikowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • ¼ kostki roztopionego masła

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

farsz serowo-jagodowy:

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g jagód

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego


dodatkowo: masło do smażenia

Ciasto naleśnikowe można zrobić w pierwszej kolejności. Masło roztopić. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać wodę, mleko oraz cukier i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać roztopione masło i chwilę miksować.

Rozgrzać płaską patelnię z odrobiną masła. Chochlą nabierać masę naleśnikową w takiej ilości aby pokryła całość patelni. Smażyć naleśniki do zarumienienia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Ser rozgnieść widelcem, dodać cukier – cukier można dozować według własnego gustu. Dodać jogurt. Wszystko dokładnie zamieszać. 


 

 

 

 

 

 

Do gotowej masy serowej wrzucić umyte i osuszone jagody. Delikatnie zamieszać, aby owoce się nie rozdusiły.


 

 

 

 

 

 

Gotowy farsz nakładać na naleśnik i zwijać w rulon.


 

 

 

 

 

 

Przed podaniem naleśniki można podsmażyć na maśle, można też kosztować na zimno.

Podawać polane śmietaną z cukrem lub posypane cukrem pudrem.

Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze