Naleśniki z serem i jagodami
Naleśniki z serem i jagodami
ciasto naleśnikowe:
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
¼ kostki roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
farsz serowo-jagodowy:
500 g twarogu półtłustego
500 g jagód
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo: masło do smażenia
Ciasto naleśnikowe można zrobić w pierwszej kolejności. Masło roztopić. Do misy miksera wsypać mąkę, wlać wodę, mleko oraz cukier i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec wolnym strumieniem wlać roztopione masło i chwilę miksować.
Rozgrzać płaską patelnię z odrobiną masła. Chochlą nabierać masę naleśnikową w takiej ilości aby pokryła całość patelni. Smażyć naleśniki do zarumienienia. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Ser rozgnieść widelcem, dodać cukier – cukier można dozować według własnego gustu. Dodać jogurt. Wszystko dokładnie zamieszać.
Do gotowej masy serowej wrzucić umyte i osuszone jagody. Delikatnie zamieszać, aby owoce się nie rozdusiły.
Gotowy farsz nakładać na naleśnik i zwijać w rulon.
Przed podaniem naleśniki można podsmażyć na maśle, można też kosztować na zimno.
Podawać polane śmietaną z cukrem lub posypane cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz