Karmelizowana wątróbka z jabłkiem na grzance
Karmelizowana wątróbka z jabłkiem na grzance
około 800 g wątróbki drobiowej
1 jabłko (najlepiej jakieś kwaśniejsze)
bagietka
sos sojowy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru brązowego
tymianek świeży lub suszony
oliwa z oliwek
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
Wątróbkę oczyścić, umyć i zalać mlekiem na godzinę lub też można odstawić na całą noc do lodówki (nie kroimy jej na małe kawałki, jedynie na połowę, resztę zostawiamy w całości). Później spłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, polać sosem sojowym i obtoczyć w skrobi.
Na suchej patelni rozpuścić miód z cukrem, smażyć na małym ogniu do momentu, aż zaczną się robić gęste i pachnące, będzie to oznaczało, że miód z cukrem już się karmelizują. Na tym etapie można kłaść kawałki wątróbki obtoczonej w mące. Smażyć cały czas na małym ogniu, w razie potrzeby dodać trochę oliwy lub masła. Wątróbki nie mieszać, tylko każdy kawałek osobno przewracać na drugą stronę.
Wątróbka będzie idealna gdy zacznie nabierać złotego koloru.
Po usmażeniu przełożyć kawałki na talerz, posypać szczyptą tymianku. W razie potrzeby dosolić.
Na pozostałościach z patelni położyć jabłko pokrojone w 0,5 cm plasterki, chwilę smażyć z obu stron, aż zrobi się delikatnie miękkie.
Bagietkę pokroić w ukośne kromki, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grillu lub suchej patelni z obu stron, aż zrobią się chrupiące.
Na bagietkę układać plastry jabłka, wątróbkę i ewentualnie świeży tymianek.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz