Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kruchy schab długo panierowany i wolno gotowany

Kruchy schab długo panierowany i wolno gotowany

Schab zrobiony w ten sposób absolutnie nie będzie suchy, będzie kruchy, mięciutki i soczysty. A to za sprawą długiego czasu marynowania, a później długiego gotowania na wolnym ogniu. Delikatny sos śmietanowo-pieczarkowy urozmaici całe danie. A dzisiaj podany z surówką z czerwonej kapusty oraz włoskimi kluseczkami gnocchi.  

  • 1 kg schabu w kawałku

    masło do smażenia

    mąka do panierki

    do marynaty mięsa:

    - 1 cebula (dowolny rodzaj)

    - 2 ząbki czosnku

    - 2 łyżki musztardy

    - sól

    - pieprz

    - 1 łyżeczka słodkiej papryki

    - ½ łyżeczki ostrej papryki

    - 1 łyżeczka tymianku

    - 1 łyżeczka majeranku

oraz:

500 g pieczarek

500 ml buliony warzywnego

(można użyć kostki rosołowej)

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki mąki


Schab umyć i dokładnie osuszyć.

Czosnek razem z cebulą i musztardą zmiksować z blenderze na gładką papkę. 



 

 

 

 

 

 

Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i powstałą marynatę wetrzeć w schab, a nadwyżką obłożyć mięso po całości. 



 

 

 

 

 

 

Odstawić do lodówki na 72 godziny, raz na dobę obrócić mięso na drugą stronę.

Zamarynowany schab pokroić na plastry o grubości około 1,5-2 cm. Każdy plaster obtoczyć w mące i obsmażyć w maśle z obu stron.



 

 

 

 

 

 

Plastry mięsa ułożyć w naczyniu w którym będzie się gotować. 


 

 

 

 

 

 

 

Zalać bulionem (musi zakryć mięso, w razie potrzeby dolać samej wody) i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny.



 

 

 

 

 

 

W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć z dodatkiem oleju na patelni.

Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego bulionu (zaczerpnąć z gotującego się schabu) i wylać do pieczarek. Sos doprowadzić do wrzenia.

15 minut przed końcem gotowania schabu do naczynia wlać śmietanowy sos z pieczarkami.

Podawać w ziemniakami, kopytkami, makaronem, ryżem, w zasadzie ten schab pasuje prawie do wszystkiego.


SMACZNEGO ! 💗


 

Komentarze