Kruchy schab długo panierowany i wolno gotowany
Kruchy schab długo panierowany i wolno gotowany
Schab zrobiony w ten sposób absolutnie nie będzie suchy, będzie kruchy, mięciutki i soczysty. A to za sprawą długiego czasu marynowania, a później długiego gotowania na wolnym ogniu. Delikatny sos śmietanowo-pieczarkowy urozmaici całe danie. A dzisiaj podany z surówką z czerwonej kapusty oraz włoskimi kluseczkami gnocchi.
1 kg schabu w kawałku
masło do smażenia
mąka do panierki
do marynaty mięsa:
- 1 cebula (dowolny rodzaj)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
oraz:
500 g pieczarek
500 ml buliony warzywnego
(można użyć kostki rosołowej)
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki
Schab umyć i dokładnie osuszyć.
Czosnek
razem z cebulą i musztardą zmiksować z blenderze na gładką
papkę.
Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i powstałą marynatę wetrzeć w schab, a nadwyżką obłożyć mięso po całości.
Odstawić do lodówki na 72 godziny, raz na dobę obrócić mięso na drugą stronę.
Zamarynowany schab pokroić na plastry o grubości około 1,5-2 cm. Każdy plaster obtoczyć w mące i obsmażyć w maśle z obu stron.
Plastry mięsa ułożyć w naczyniu w którym będzie się gotować.
Zalać bulionem (musi zakryć mięso, w razie potrzeby dolać samej wody) i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny.
W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć z dodatkiem oleju na patelni.
Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego bulionu (zaczerpnąć z gotującego się schabu) i wylać do pieczarek. Sos doprowadzić do wrzenia.
15 minut przed końcem gotowania schabu do naczynia wlać śmietanowy sos z pieczarkami.
Podawać w ziemniakami, kopytkami, makaronem, ryżem, w zasadzie ten schab pasuje prawie do wszystkiego.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz