Sałata z chrupiącą szynką parmeńską
Sałata z chrupiącą szynką parmeńską
mix sałat
szynka parmeńska
ser feta
pomidory suszone w oleju
pomidorki koktajlowe
czarne lub zielone oliwki
cebula czerwona
pestki prażonego słonecznika
sos winegret z miodem:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
Do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę wrzucić sałatę, na nią suszone pomidory pokrojone w cienkie paski.
Szynkę uprażyć na suchej patelni (uwaga! pilnować żeby szynka nam się nie spaliła, jest cienka i wystarczą czasami sekundy niedopatrzenia …). Po wystygnięciu pociąć lub połamać na mniejsze kawałki.
Następnie do sałaty dodać pomidorki koktajlowe przecięte na połowę i fetę pokrojoną w kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie półtalarki, posypać na sałatkę razem z oliwkami i szynką.
Wszystkie składniki sosu połączyć, mieszać rózgą, aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polać sałatkę i posypać pestkami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz