Chrupiące ciasteczka maślano-twarogowe
Chrupiące ciasteczka
maślano-twarogowe
Magiczne ciasteczka z minimalną ilością użytych składników. Średnio wierzyłam w powodzenie tego składu, ale efekt końcowy wyszedł genialny. Za sprawą właśnie twarogu ciastka po upieczeniu i ostygnięciu mocno przypominają smakiem i strukturą ciasto francuskie, a cukrowa posypka sprawia, że są niesamowicie chrupiące. To deser na jeden gryz i świetny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są wspaniałe, pyszne, chrupiące, kruche, proste - po prostu idealne.
250 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
200 g masła
200 g mąki pszennej
1 torebka cukru waniliowego
(ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
dodatkowo:
brązowy cukier
mleko
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy i wymieszać.
Do masy serowej dodać mąkę i szybko zagnieć Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Za pomocą foremki do ciastek wycinać ciastka (można też użyć kieliszka lub małej szklaneczki).
Każde ciastko posmarować mlekiem i obficie posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz