Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chrupiące ciasteczka maślano-twarogowe

Chrupiące ciasteczka

maślano-twarogowe

Magiczne ciasteczka z minimalną ilością użytych składników. Średnio wierzyłam w powodzenie tego składu, ale efekt końcowy wyszedł genialny. Za sprawą właśnie twarogu ciastka po upieczeniu i ostygnięciu mocno przypominają smakiem i strukturą ciasto francuskie, a cukrowa posypka sprawia, że są niesamowicie chrupiące. To deser na jeden gryz i świetny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka są wspaniałe, pyszne, chrupiące, kruche, proste - po prostu idealne. 

250 g twarogu (tłusty lub półtłusty)

200 g masła

200 g mąki pszennej

1 torebka cukru waniliowego

(ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)

dodatkowo:

brązowy cukier

mleko


 

 

 

 

 

 

 

 

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy i wymieszać.

Do masy serowej dodać mąkę i szybko zagnieć Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Za pomocą foremki do ciastek wycinać ciastka (można też użyć kieliszka lub małej szklaneczki).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Każde ciastko posmarować mlekiem i obficie posypać cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

 
SMACZNEGO ! 💗 


 

Komentarze