Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Surówka z młodej kapusty i ogórków gruntowych

 Surówka z młodej kapusty i ogórków gruntowych

  • ½ główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej

  • 5 ogórków gruntowych

  • 1 mała czerwona cebula

sos jogurtowy:

    • 7-8 łyżek jogurtu greckiego

    • 1 łyżka majonezu

    • 1 łyżeczka pełna miodu

    • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu 5% ewentualnie octu jabłkowego

    • 1 ząbek czosnku

    • ½ pęczku koperku

    • sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować na drobno.


 

 

 

 

 

 

 

Ogórki obrać ze skórki, przeciąć na połowę i pokroić w cienkie plasterki (najlepsze będą średniej wielkości, jeśli trafią nam się duże, trzeba wykroić z nich pestki, aby ogórek zbytnio nie podszedł wodą).


 

 

 

 

 

 

 

Cebulę pokroić w cienkie półtalarki.


 


 

 

 

 

 

Możemy się zabrać za przygotowanie sosu.

Najpierw do miseczki wrzucić miód, dodać sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszać do momentu, aż miód nam się rozpuści. W tym momencie możemy dodać przyprawy oraz jogurt i majonez, delikatnie wymieszać, na koniec dodać posiekany koperek i raz jeszcze zamieszać.


 

 

 

 

 

 

 

Gotową sałatkę wstawić do lodówki do schłodzenia.

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze