Surówka z młodej kapusty i ogórków gruntowych
Surówka z młodej kapusty i ogórków gruntowych
½ główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej
5 ogórków gruntowych
1 mała czerwona cebula
sos jogurtowy:
7-8 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka pełna miodu
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu 5% ewentualnie octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
½ pęczku koperku
sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkować na drobno.
Ogórki obrać ze skórki, przeciąć na połowę i pokroić w cienkie plasterki (najlepsze będą średniej wielkości, jeśli trafią nam się duże, trzeba wykroić z nich pestki, aby ogórek zbytnio nie podszedł wodą).
Cebulę pokroić w cienkie półtalarki.
Możemy się zabrać za przygotowanie sosu.
Najpierw do miseczki wrzucić miód, dodać sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszać do momentu, aż miód nam się rozpuści. W tym momencie możemy dodać przyprawy oraz jogurt i majonez, delikatnie wymieszać, na koniec dodać posiekany koperek i raz jeszcze zamieszać.
Gotową sałatkę wstawić do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz