Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tajska sałatka z mango i krewetkami

 Tajska sałatka z mango i krewetkami

  • 2 garście krewetek gotowanych mrożonych

  • makaron ryżowy (150 g)

  • 1 dojrzałe mango

  • 1 mała czerwona papryka

  • 2 ogórki gruntowe

  • szczypiorek

  • garść orzechów włoskich lub pekan ewentualnie nerkowca

  • szczypta świeżej kolendry

  • suszone płatki chilli

do przygotowania krewetek:

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki sosu rybnego

1 ząbek czosnku

pół posiekanej papryczki chilli (można zamiennie dodać suszonych płatków chilli)

sok z ½ limonki

Krewetki rozmrozić, usunąć pancerze. Na rozgrzaną patelnię wrzucić sos rybny, cukier brązowy, chili i czosnek, gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty. Skropić sokiem z limonki i odstawić.

słodki sos chilli do polania:

1 ząbek czosnku

sok z ½ limonki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

½ łyżeczki płatków chilli

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

Wszystkie składniki sosu połączyć. Próbować czy smakuje nam odpowiednio, w razie potrzeby dosłodzić lub zaostrzyć smak.

Orzechy połamać na połowę, uprażyć na suchej patelni.

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, spłukać parę razy zimną woda i odstawić, żeby ociekł.

Paprykę pokroić w kostkę lub paski.

Ogórek obrać i pokroić w słupki.

Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w mniejsze kawałki.

Szczypiorek posiekać ukosem.

Makaron wymieszać razem ze wszystkimi składnikami, na koniec polać sosem, jeszcze raz delikatnie zamieszać. Posypać uprażonymi orzechami, szczyptą posiekanej kolendry i płatkami chilli.

Odstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsza jest podawana tego samego dnia.

SMACZNEGO ! 💗 



Komentarze