Tajska sałatka z mango i krewetkami
Tajska sałatka z mango i krewetkami
2 garście krewetek gotowanych mrożonych
makaron ryżowy (150 g)
1 dojrzałe mango
1 mała czerwona papryka
2 ogórki gruntowe
szczypiorek
garść orzechów włoskich lub pekan ewentualnie nerkowca
szczypta świeżej kolendry
suszone płatki chilli
do przygotowania krewetek:
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
1 ząbek czosnku
pół posiekanej papryczki chilli (można zamiennie dodać suszonych płatków chilli)
sok z ½ limonki
Krewetki rozmrozić, usunąć pancerze. Na rozgrzaną patelnię wrzucić sos rybny, cukier brązowy, chili i czosnek, gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty. Skropić sokiem z limonki i odstawić.
słodki sos chilli do polania:
1 ząbek czosnku
sok z ½ limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
Wszystkie składniki sosu połączyć. Próbować czy smakuje nam odpowiednio, w razie potrzeby dosłodzić lub zaostrzyć smak.
Orzechy połamać na połowę, uprażyć na suchej patelni.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, spłukać parę razy zimną woda i odstawić, żeby ociekł.
Paprykę pokroić w kostkę lub paski.
Ogórek obrać i pokroić w słupki.
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w mniejsze kawałki.
Szczypiorek posiekać ukosem.
Makaron wymieszać razem ze wszystkimi składnikami, na koniec polać sosem, jeszcze raz delikatnie zamieszać. Posypać uprażonymi orzechami, szczyptą posiekanej kolendry i płatkami chilli.
Odstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsza jest podawana tego samego dnia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz