Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
pół główki większej młodej kapusty (około 500 g)
2 średnie marchewki
pęczek koperku
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju roślinnego
przyprawy: 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Z kapusty zdjąć ciemne i odstające liście, główkę przekroić na połowę, odkroić głąb, a kapustę poszatkować drobno ostrym nożem.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Dodać przyprawy, sok z cytryny i olej, wszystko dokładnie zamieszać.
Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie raz jeszcze zamieszać i wypróbować do smaku – w razie potrzeby doprawić.
Surówkę przechowywać w lodówce pod przykryciem. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień po zrobieniu. Można ją trzymać w lodówce przez kilka dni.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz