Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Buraczki na zimę

 Buraczki na zimę

Uniwersalny przepis na buraczki w słoiku. Będzie można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdy zabraknie nam pomysłu na surówkę do obiadu. Oczywiście najbardziej pasują do kotletów mielonych ! Te same buraki będą miały zastosowanie do innych dań, np. zasmażane na ciepło lub jako podstawowy składnik barszczu czerwonego💓

  • 3 kg buraków

  • 0,5 kg cebuli








zalewa:

½ szkl. wody

½ szkl. octu

¾ szkl. cukru

1 łyżka soli kamiennej

Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Zalewę zagotować, dodać cebulę, zamieszać, pozostawić na 15 minut. Do zalewy z cebulą dodać starkowane buraki, podgrzać całość, aby buraki zrobiły się gorące.

Ciągle podgrzewając nakładać buraczki do słoików.

Do każdego słoika wrzucić ziele angielskie i liść laurowy – nie pasteryzować ‼‼‼

Zakręcone słoiki stawiać do góry nogami na koc, przykryć kolejnym kocem i tak zostawić na całą noc, gdy ostygną, rano wynieść do spiżarni :) 


💥 Są praktykowane różne wielkości tarki na której się ściera buraka, ja osobiście wolę większe kawałki, aby burak był bardziej wyczuwalny i wybieram jak największe oczka.
💥 Takie gotowe buraki możemy wykorzystać do zupy buraczkowej.

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze