Buraczki na zimę
Buraczki na zimę
Uniwersalny przepis na buraczki w słoiku. Będzie można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdy zabraknie nam pomysłu na surówkę do obiadu. Oczywiście najbardziej pasują do kotletów mielonych ! Te same buraki będą miały zastosowanie do innych dań, np. zasmażane na ciepło lub jako podstawowy składnik barszczu czerwonego💓
3 kg buraków
0,5 kg cebuli
zalewa:
½ szkl. wody
½ szkl. octu
¾ szkl. cukru
1
łyżka soli kamiennej
Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Zalewę zagotować, dodać cebulę,
zamieszać, pozostawić na 15 minut. Do zalewy z cebulą dodać starkowane buraki, podgrzać całość, aby buraki zrobiły się gorące.
Ciągle podgrzewając nakładać buraczki do słoików.
Do każdego słoika wrzucić ziele angielskie i liść laurowy – nie pasteryzować ‼‼‼
Zakręcone słoiki stawiać do góry nogami na koc, przykryć kolejnym kocem i tak zostawić na całą noc, gdy ostygną, rano wynieść do spiżarni :)
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz