Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Karkówka suszona

Karkówka suszona

Tak zrobiony karczek jest naprawdę pyszny, świetnie nadaje się na piwną przekąskę, polecany i na co dzień i od święta. W przygotowaniu ważne są wszystkie etapy marynowania oraz czas jaki mięso będzie potrzebowało, aby spokojnie dojrzewać. Suszenie mięsa to nie nowość, a chyba najstarszy sposób jego konserwacji. Użyte przyprawy również mają działanie konserwatorów. Wysuszona w ten sposób karkówka delikatnie się ciągnie - tak jak przystało na wędliny dojrzewające, ale jest miękka i bardzo smaczna, dość zwarta, mocno słona i pikantna.

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej w kawałku

  • ½ szklanki cukru

    ½ szklanki soli

    1 łyżka soli peklowej

    1 mała główka czosnku

    ½ łyżeczki papryki chilli lub płatków chilli

    1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1 rajstopa bawełniana lub siatka sznurkowa

Mięso umyć i starannie osuszręcznikiem papierowym.



 

 

 

 

 

 

Następnie dokładnie obtoczyć całość mięsa w cukrze. Karkówkę przełożyć do szklanego naczynia, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na 36 godzin. Raz dziennie obrócić je na drugą stronę. Z mięsa powinno wypłynąć sporo płynu i powinno się ono skurczyć.

Po tym czasie wylpłyn, umyć mięso z cukru i osuszręcznikiem papierowym.

Sól zmieszać z solą peklową i w mieszance soli obtoczyć karkówkę. Ponownie włożyć do lodówki na 36 godzin i raz dziennie obrócić je na drugą stronę.

Po tym czasie mięso spłukać z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać go z pieprzem i papryką. Powstałą mieszankę wetrzeć w osuszoną karkówkę i włożyć na 36 godzin do lodówki. Raz dziennie obrócić mięso.


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Po tym czasie mięso przełożyć do pończochy i zawiesić na druty piekarnika. Piekarnik nastawić na temperaturę 50 stopni i suszyć mięso przez około 1,5 godziny.



 

 

 

 

 

 

Następnie powiesić do kolejnego etapu suszenia w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu (zimą wieszam przy kaloryferze, a latem w spiżarni przy otwartym oknie). Tak karkówkę zostawiamy na 4-6 dni.

Podsuszony karczek można już wyciągnąć z pończochy i spożywać. Najlepiej smakuje pokrojone w bardzo cienkie plasterki - im cieniej tym lepiej.


 
SMACZNEGO ! 💗

Komentarze