FORSYCJA i jej właściwości
FORSYCJA
i jej właściwości
Czy wiesz, że te jedne z pierwszych wiosennych kwiatów wzmacniają odporność i poprawiają krążenie? Zachęcamy, by wykorzystać moc forsycji i przygotować zdrowotne mikstury.
Zawarte w niej rutyna (to właśnie ona nadaje żółte zabarwienie kwiatom) oraz witamina C uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu wspierają pracę serca i układu odpornościowego.
Kwiaty dodatkowo wykazują właściwości:
uspokajające,
przeciwzapalne,
wykrztuśne,
przeciwgrzybicze,
moczopędne
Jeśli masz dostęp do czystych kwiatów ze swojego ogródka, możesz z powodzeniem zrobić z nimi wiosenne kolorowe kanapki, dodać do sałatek i surówek.
Kwiaty należy zbierać zaraz po kwitnieniu, w słoneczne dni do południa, wtedy zawierają najwięcej związków zdrowotnych. Można je też wysuszyć, aby mieć do nich dostęp przez cały rok. Suszymy w piekarniku w temperaturze 40 stopni przez 4 godziny, w suszarce na grzyby lub tradycyjnie na kaloryferze. Suszyć najlepiej z dala od słońca, aby kwiaty zachowały swój piękny żółty kolor. Można wcześniej spryskać spirytusem, by wydobyć z nich więcej związków aktywnych.
Syrop z forsycji z miodem
1 szklanka kwiatów forsycji w pełnym rozkwicie
3 cytryny
½ litra wody
150 ml miodu
Zebrane kwiaty rozłożyć na płasko i pozostawić na około 40 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów.
Kwiaty zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić przez sitko.
Do wody dodać miód i wyciśnięty sok z cytryn.
Zamieszać, przelać do butelki lub słoiczka.
Przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.
Tak przygotowany syrop można dodawać do herbaty lub innego napoju.
Nalewka z kwiatów forsycji
80 g kwiatów forsycji
500 ml wódki
3 łyżki miodu (opcjonalnie do smaku).
Zebrane kwiaty rozłożyć na płasko i pozostawić na około 40 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów.
Kwiaty włożyć do szklanego, wyparzonego słoika i zalać wódką (jeśli nalewka będzie przeznaczona tylko do picia można dodać do niej miód i wymieszać do rozpuszczenia, jeśli zamierzasz używać jej również do okładów i nacierania lepiej pozostawić ją wytrawną).
Słoik szczelnie zakręcić i wstrząsnąć nim kilka razy.
Słoik z nalewką odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząsać słoikiem, aby przyspieszyć macerację.
Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące do leżakowania. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Nalewkę należy pić w razie potrzeby 2 razy dziennie po 10 ml.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz