Szpinak ze szparagami i szynką parmeńską
Szpinak ze szparagami i szynką parmeńską
szpinak
szparagi
4 jajka
opakowanie szynki parmeńskiej
pomidorki daktylowe
pestki słonecznika
sos: oliwa z oliwek, musztarda francuska, miód (lub cukier), ocet balsamiczny, sól, pieprz
Szparagi wstawić pionowo do wysokiego garnka, wlać tyle wody, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Gotować około 3-4 minut.
Jajka ugotować na półmiękko (przez 7 minut).
Składniki sosu dokładnie wymieszać rózgą do momentu aż sos zgęstnieje. W razie gdy będzie za gęsty, dodać oliwy.
Szpinak wysypać do salatery, liście polać połową sosu.
Gdy jajka lekko ostygną pokroić w ósemki, rozłożyć na szpinak, dodać pocięte w kawałki szparagi, przecięte na połowę pomidorki i szynkę przerwana na kawałki.
Całość polać resztą sosu i posypać uprażonymi pestkami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz