Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Amerykańskie żeberka BBQ

Amerykańskie żeberka BBQ

Mój faworyt wśród żeberek ! 

Amerykańskie żeberka BBQ to legendarne danie - wychodzą miękkie, soczyste i pełne aromatu. Żeberka w USA to już tradycja, której nikt sobie nie odmawia. Dzięki zasadzie "low & slow” pieczenia potraw przez długi czas w niskiej temperaturze - mięso samo odchodzi od kości. A gdy żebra są już prawie gotowe, należy je potraktować tylko glazurą BBQ, do tego pieczone ziemniaczki i obiad sztos!

  • żeberka (2-3 cienkie paski)

  • musztarda

  • ocet jabłkowy

    przyprawy do żeberek:

    - 1 łyżeczka soli

    - 1 łyżeczka cukru

    - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

    - 1 łyżeczka papryki wędzonej

    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego

    - 1 łyżeczka cebuli w proszku

    - 1 łyżeczka kuminu

    przyprawy do sosu BBQ:

  • 200 ml keczupu

  • 1½ łyżki miodu

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu naturalnego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu Worcestershire

  • 50 ml whiskey

  • 70 ml octu jabłkowego

  • 80 ml wody

    dodatkowo: papier do pieczenia, folia aluminiowa

Z żeberek należy usunąć błonę, trzeba najpierw ją delikatnie naciąć nożem i zdecydowanym ruchem pociągnąć odrywając.

Oczyszczone i osuszone żeberka położyć na papier do pieczenia, posmarować musztardą.



 

 

 

 

 

 

Posypać mieszanką przypraw, polać delikatnie octem.



 

 

 

 

 

 

Zawinąć papierem na którym leżało żeberko (żeberka zawijać każde oddzielnie). Na koniec zawinąć podwójnie w folię aluminiową.


 


 

 

 

 

 

Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 godziny.

W międzyczasie możemy zrobić sos BBQ. Wszystkie składniki sosu zamieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika i gotować przez 15 minut często mieszając. Sos powinien nam zrobić się bardziej gęsty.

Po wskazanym czasie wyjąć żeberka z piekarnika i rozwinąć.


 

 

 

 

 

 

 

Posmarować z jednej strony sosem BBQ, zwiększyć moc piekarnika do 200 stopni i piec do momentu aż sos na żeberkach się skarmelizuje (ponownie nie zawijać w folię).


 







Czynność powtórzyć z drugiej strony.  



 

 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze