Amerykańskie żeberka BBQ
Amerykańskie
żeberka BBQ
Mój faworyt wśród żeberek !
Amerykańskie żeberka BBQ to legendarne danie - wychodzą miękkie, soczyste i pełne aromatu. Żeberka w USA to już tradycja, której nikt sobie nie odmawia. Dzięki zasadzie "low & slow” pieczenia potraw przez długi czas w niskiej temperaturze - mięso samo odchodzi od kości. A gdy żebra są już prawie gotowe, należy je potraktować tylko glazurą BBQ, do tego pieczone ziemniaczki i obiad sztos!
żeberka (2-3 cienkie paski)
musztarda
ocet jabłkowy
przyprawy do żeberek:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
przyprawy do sosu BBQ:
200 ml keczupu
1½ łyżki miodu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu naturalnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
50 ml whiskey
70 ml octu jabłkowego
80 ml wody
dodatkowo: papier do pieczenia, folia aluminiowa
Z żeberek należy usunąć błonę, trzeba najpierw ją delikatnie naciąć nożem i zdecydowanym ruchem pociągnąć odrywając.
Oczyszczone i osuszone żeberka położyć na papier do pieczenia, posmarować musztardą.
Posypać mieszanką przypraw, polać delikatnie octem.
Zawinąć papierem na którym leżało żeberko (żeberka zawijać każde oddzielnie). Na koniec zawinąć podwójnie w folię aluminiową.
Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 godziny.
W międzyczasie możemy zrobić sos BBQ. Wszystkie składniki sosu zamieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika i gotować przez 15 minut często mieszając. Sos powinien nam zrobić się bardziej gęsty.
Po wskazanym czasie wyjąć żeberka z piekarnika i rozwinąć.
Posmarować z jednej strony sosem
BBQ, zwiększyć moc piekarnika do 200 stopni i piec do momentu aż
sos na żeberkach się skarmelizuje (ponownie nie zawijać w folię).
Czynność powtórzyć z drugiej strony.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz