Gniecione ziemniaki z piekarnika
Gniecione ziemniaki z piekarnika
9 młodych ziemniaków średniej wielkości
(podana liczba mieści się akurat na blachę piekarnika, można zrobić dowolną ilość)
oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków
sól
pierz
szczypiorek
koperek
Ziemniaki młode dokładnie wyszorować (skórki nie obierać), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, wsypać płaską łyżkę soli i gotować przez około 20 minut – muszą lekko zmięknąć.
Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Gotowe ziemniaki przełożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem, tak żeby była między nimi przestrzeń (w zależności od wielkości ziemniaka, ale na blachę zmieści się ich właśnie około 9 sztuk) i za pomocą szklanki każdego ziemniaka spłaszczyć na placek. Każdy rozgnieciony ziemniak polać z góry oliwą (nie żałować), posypać przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zapiekać przez około 40 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Podawać samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz