Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Szarlotka z bezą na kruchym cieście

Szarlotka z bezą na kruchym cieście

Na kruchym spodzie, z bezową pianką i kruszonką na wierzchu. Ciasto idealne na każdą okazję. W tej wersji z dużą ilością jabłek oraz puszystą bezą. Poniżej znajdziesz dokładne wskazówki jak ją upiec. Polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność poszczególnych etapów. Szarlotka z bezą to wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia ciasto. Wystarczy krok po kroku podążać za instrukcją z przepisu. Jest to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, której nie można się oprzeć! 

polecane formy do pieczenia: 

24 x 24 cm, 20 x 30 cm lub tortownica o średnicy 28 cm

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 200g kostki masła

  • 1 jajko

  • ½ szklanki /lub mniej - 80g/ cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, zagnieść. Masło można pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem przy pomocy haka do ciast kruchych.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do zamrażarki, drugą włożyć do lodówki na około 30 minut - jeśli dodasz za dużo mąki i ciasto nie połączy się w kulę, wówczas można dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę śmietany 18 %.

Gdy ciasto się chłodzi, można zająć się jabłkami.

JABŁKA:

  • 1 ½ kilograma jabłek /mogą być kwaśne/

  • 2 łyżeczki cynamonu /można zastąpić przyprawą do szarlotki/

Jabłka obrać, dokładnie oczyścić, starkować na tarce o dużych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odstawić na około 30 minut, by jabłka puściły trochę soku. Można miskę postawić na łyżkę na ukos i odsunąć jabłka na bok, aby sok swobodnie ściekał, co jakiś czas wybierać powstały sok. Gdy soku już nie będzie, można dodać cynamon lub lub przyprawę do szarlotki. Wymieszać. Ewentualnie przyprawą posypać górę ułożonych już jabłek.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta z lodówki pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę, na koniec zlepić całość w jednolity spód.  


 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Na spód ciasta wyłożyć starte, odciśnięte jabłka. Wyrównać powierzchnię, jabłka lekko docisnąć.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEZA:

  • 3 białka z jajek

  • szczypta soli

  • niepełna szklanka cukru

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej /można zastąpić budyniem waniliowym/


Białka z dodatkiem soli ubić chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Nie ubijać samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, można zacząć dodawać cukier. Ciągle miksując dodawać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksować białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa białkowa. W tym momencie można dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu i ubijać jeszcze tylko chwilę. Bezę wyłożyć ostrożnie na całą powierzchnię formy.



 

 

 

 

 

 

 

 

Drugą część ciasta z zamrażarki starkować tarką o dużych oczkach na bezę. Równomiernie rozłożyć.


 


 

 

 

 

 

 

 

Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC (grzanie góra/dół, środkowa półka). Ciasto piec 1 godzinę.

Po upieczeniu od razu szarlotkę można wyjąć z piekarnika. Pozostawić do przestudzenia, oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.


 

 

 

 

 

 

 

 

Jeszcze ciepłe można podawać z gałką lodów waniliowych.


SMACZNEGO ! 💗

💥Do ubijania bezy nie polecam używać cukru pudru, ponieważ prawdopodobnie ten cukier dodany do białek za szybko zamieni bezę w gęstą, lepką masę, która po upieczeniu może się po prostu rozpuścić.

Komentarze