Sałatka z tortellini i rukolą
Sałatka z tortellini i rukolą
125 g tortellini (suchego, nadziane np. serem lub szynką prosciutto)
2 duże garście rukoli
pół słoiczka suszonych pomidorów
2 garście słonecznika – ok. 25 g
SOS:
1 lekko czubata łyżka miodu
1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon (UWAGA! Musztarda Dijon jest ostra, więc można ją zastąpić łagodną musztardą Delikatesową; aczkolwiek ostry smak Dijon moim zdaniem fajnie pasuje do tej sałatki)
1 lekko czubata łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Makaron tortellini ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku.
Na suchą patelnię wrzucić ziarna słonecznika i prażyć je na średnim ogniu do czasu aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć. Po podprażeniu przełożyć je na talerzyk, by się ostudziły.
Suszone pomidory odsączyć z zalewy, a następnie pokroić je w kosteczkę.
Wszystkie składniki na sos, tj. miód, musztardę, majonez, oliwę oraz sok z cytryny wrzucić do jednego kubeczka i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszać.
Wszystkie składniki na sałatkę wraz z sosem umieścić w misce i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz