Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Schabowy w placku ziemniaczanym z sosem pieczarkowym

Schabowy w placku ziemniaczanym z sosem pieczarkowym

Lubicie schabowe? A jeśli lubicie też placki ziemniaczane, to ten przepis będzie dla Was doskonały. Dwa w jednym - placek ziemniaczany z kotletem w środku. Banalny schabowy w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne składniki w tym zestawieniu, tworzą wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Schaboszczaki polane sosem pieczarkowym, do tego jeszcze ulubiona surówka i sycący obiad gotowy !

kilka plastrów schabu (grubość około 1 cm)

przyprawy:

sól

pieprz

czosnek granulowany

Każdy plaster schabu delikatnie rozbić tłuczkiem i przekroić na połowę. Posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi czosnek można na każdy plasterek wycisnąć i rozsmarować czosnek świeży.



 

 

 

 

 

 

 SOS PIECZARKOWY:

300g pieczarek

listki laurowe

ziele angielski

1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

sól

pieprz ziołowy

pieprz biały

natka pietruszki

W garnku w którym będziemy robić sos zagotować szklankę wody, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut, pieczarki puszczą wodę i zrobią się o wiele mniejsze. Posolić i popieprzyć.


 

 

 

 

 

 

Na patelni dobrze rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor wlać szklankę zimnej wody i energicznie wymieszać. Przełożyć do garnka, ponownie dokładnie wymieszać już z pieczarkami i zagotować. Sos zrobi się gęsty, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i dodać posiekaną pietruszkę.

PLACEK:

około 1kg ziemniaków

1 marchewka

½ średniej cebuli

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

maggi w płynie

sól

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zostawić je na około 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.

Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, jajko sól oraz wlać maggi. Wymieszać. 


 

 

 

 

 

 

Rozgrzać patelnię z olejem. Na każdy kawałek schabu w dłoni nakładać z obu stron masę ziemniaczaną i kłaść na rozgrzany olej. Jeśli masa będzie spływać z mięsa, należy dodać więcej mąki, powinna sztywno się trzymać. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, w razie potrzeby dolać oleju i powtórzyć smażenie.


 

 

 

 

 

 

Usmażone schabowe przełożyć na talerz i nałożyć gorący sos pieczarkowy. 

SMACZNEGO ! 💗 


Komentarze