Schabowy w placku ziemniaczanym z sosem pieczarkowym
Schabowy w placku ziemniaczanym z sosem pieczarkowym
Lubicie schabowe? A jeśli lubicie też placki ziemniaczane, to ten przepis będzie dla Was doskonały. Dwa w jednym - placek ziemniaczany z kotletem w środku. Banalny schabowy w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne składniki w tym zestawieniu, tworzą wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Schaboszczaki polane sosem pieczarkowym, do tego jeszcze ulubiona surówka i sycący obiad gotowy !
kilka plastrów schabu (grubość około 1 cm)
przyprawy:
sól
pieprz
czosnek granulowany
Każdy plaster schabu delikatnie rozbić tłuczkiem i przekroić na połowę. Posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi czosnek można na każdy plasterek wycisnąć i rozsmarować czosnek świeży.
SOS PIECZARKOWY:
• 300g pieczarek
• listki laurowe
• ziele angielski
• 1 łyżka mąki pszennej
• olej do smażenia
• sól
• pieprz ziołowy
• pieprz biały
• natka pietruszki
W garnku w którym będziemy robić sos zagotować szklankę wody, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut, pieczarki puszczą wodę i zrobią się o wiele mniejsze. Posolić i popieprzyć.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor wlać szklankę zimnej wody i energicznie wymieszać. Przełożyć do garnka, ponownie dokładnie wymieszać już z pieczarkami i zagotować. Sos zrobi się gęsty, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i dodać posiekaną pietruszkę.
PLACEK:
• około 1kg ziemniaków
• 1 marchewka
• ½ średniej cebuli
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 jajko
• maggi w płynie
• sól
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zostawić je na około 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, jajko sól oraz wlać maggi. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem. Na każdy kawałek schabu w dłoni nakładać z obu stron masę ziemniaczaną i kłaść na rozgrzany olej. Jeśli masa będzie spływać z mięsa, należy dodać więcej mąki, powinna sztywno się trzymać. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, w razie potrzeby dolać oleju i powtórzyć smażenie.
Usmażone schabowe przełożyć na talerz i nałożyć gorący sos pieczarkowy.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz