Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa tajska z bakłażanem

 Zupa tajska z bakłażanem

  • 2 litry bulionu drobiowego

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 200 ml mleka kokosowego

  • 100 g makaronu ryżowego z czarnym sezamem

  • ½ czerwonej cebuli

  • 1 marchewka

  • kilka małych pieczarek

  • mały bakłażan

  • garść fasolki edamame (bez strączków)

  • szczypta grzybków mun

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • do podania: świeża kolendra, czarny sezam

W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważać aby się nie przypaliła). Następnie dodać pokrojony w kostkę (lub cienkie paski) filet z kurczaka – podsmażać przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać około minuty. 


 

 

 

 

 

 

Dorzucić pokrojonego w mniejszą kostkę bakłażana, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, grzyby mun (wcześniej przygotować wg przepisu na opakowaniu), marchewkę pokrojoną w paski oraz fasolkę obraną ze strączków. Smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.


 

 

 

 

 

 

Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.

Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przełamany na pół suchy makaron i gotować zupę przez ok. 5 minut.

Wlać mleko kokosowe, wymieszać z zupą i odstawić z ognia.

Podawać z listkami świeżej kolendry oraz czarnym sezamem.

 SMACZNEGO ! 💗

Komentarze