Zupa tajska z bakłażanem
Zupa tajska z bakłażanem
2 litry bulionu drobiowego
1 filet z piersi kurczaka
200 ml mleka kokosowego
100 g makaronu ryżowego z czarnym sezamem
½ czerwonej cebuli
1 marchewka
kilka małych pieczarek
mały bakłażan
garść fasolki edamame (bez strączków)
szczypta grzybków mun
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
5 łyżek sosu sojowego
do podania: świeża kolendra, czarny sezam
W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważać aby się nie przypaliła). Następnie dodać pokrojony w kostkę (lub cienkie paski) filet z kurczaka – podsmażać przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać około minuty.
Dorzucić pokrojonego w mniejszą kostkę bakłażana, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, grzyby mun (wcześniej przygotować wg przepisu na opakowaniu), marchewkę pokrojoną w paski oraz fasolkę obraną ze strączków. Smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przełamany na pół suchy makaron i gotować zupę przez ok. 5 minut.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać z zupą i odstawić z ognia.
Podawać z listkami świeżej kolendry oraz czarnym sezamem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz