Szarpana wieprzowina
Szarpana wieprzowina
Szarpana wieprzowina - pulled pork, czyli długo pieczone w niskiej temperaturze mięso wieprzowe. Najlepiej sięgnąć po łopatkę wieprzową lub karczek. Gwarancją udanego przepisu jest pieczenie mięsa w niskiej temperaturze. Na koniec po upieczeniu mięso staje się tak miękkie, że rozpada się pod naciskiem widelca i rozrywa na cienkie włókna. Tak soczysta i rozpływająca się w ustach wieprzowina świetnie nadaje się do zrobienia burgera, kanapek, tacosów czy tortilli lub po prostu na obiad do frytek lub pieczonych ziemniaczków.
około 1 – 1,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki (nie za tłustej)
1/2 butelki piwa pszenicznego lub ciemnego łagodnego
2 szalotki lub małe zwykłe cebule
marynata do mięsa:
1 łyżka soli
1,5 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżka papryki słodkiej
1 czubata łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
2 łyżki suszonego czosnku
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej cebuli
olej
dodatkowo, ale niekoniecznie 1-2 łyżki sosu BBQ
Wszystkie składniki marynaty połączyć, dodać taką ilość oleju, aby marynata była dość gęsta i mogła oblepić mięso.
Zamarynowane mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnie ułożyć do naczynia, zalać piwem i ułożyć po bokach cebulkę pokrojoną w ćwiartki.
Piec pod przykryciem w 110 stopniach przez 6-7 godzin. Mięso jest gotowe, kiedy rozpada się pod widelcem, więc należy co jakiś czas sprawdzić jak się miewa.
Po wyjęciu mięsa rozdzielić je dwoma widelcami na cienkie włókna, można dodać kawałki cebuli z pieczeni i również kilka łyżek sosu z pieczeni. Świetnie pasuje też dodany na koniec do mięsa i wymieszany sos BBQ.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz