Ziemniaki pieczone w trzech paprykach
Ziemniaki pieczone w trzech paprykach
Pieczone ziemniaki z piekarnika goszczą u nas do obiadu dość często, gdyż wszystkim domownikom bardzo smakują. Można je przygotowywać w różnej formie: pokrojone w połówki, ćwiartki lub łódeczki, a czasem w całości. Przepisów na pieczone ziemniaki w piekarniku jest mnóstwo i wszystkie one różnią się głównie sposobem krojenia i rodzajem przypraw. Rozglądając się za nowym sposobem przyrządzenia tego dania wpadł nowy pomysł ich doprawienia, dodałam trzy rodzaje papryk w proszku, kurkumę, czosnek granulowany. Papryka zdominowała smak ziemniaków i wyszło znakomicie.
1,5 - 2 kg ziemniaków
olej (taka ilość aby wszystkie zmieniki były nim polane)
przyprawy:
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka soli
4 liście laurowe
Ziemniaki
obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do miski. Zalać olejem i przyprawami, wrzucić liście.
Wymieszać, żeby wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec
w piekarniku w temperaturze 200ºC
przez 50 minut, później użyć termoobiegu
i
piec przez kolejne 10 minut.
SMACZNEGO ! 💗
💥Ziemniaki można wcześniej ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przyprawić zgodnie z przepisem.
Komentarze
Prześlij komentarz