Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
1 kg ogórków
1 litr wody
1 kopiasta łyżka soli gruboziarnistej
7 ząbków czosnku
liść chrzanu
korzeń chrzanu
koper - najlepiej baldachimy
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
Wodę zagotować, dodać sól, mieszać do rozpuszczenia.
W większy słoik włożyć baldachim kopru, kilka liści porzeczek, wiśni i porwać listek chrzanu. Dorzucić kilka obranych i kilka z łupinką ząbków czosnku oraz ucięty kawałek korzenia chrzanu.
Ogórki umyć i poobcinać końcówki, ułożyć ściśle do słoika. W środek dołożyć ząbki czosnku, baldachim kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Pozostawić trochę miejsca z wierzchu, gdzie dołożyć taką samą warstwę przypraw jaką kładliśmy na spodzie słoika. Liściem chrzanu przykryć całość.
Zalać lekko ciepłą wodą.
Jeśli chcemy, żeby ogórki szybciej nam się zrobiły pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Na drugi dzień nadają już się do jedzenia.
SMACZNEGO ! 💗
💥Z przepisu możemy pominąć liście wiśni i porzeczki, kluczowym i obowiązkowym jest liść i korzeń chrzanu, które są odpowiedzialne za twardość i chrupkość ogórków. Czosnek można podzielić na ząbki, można również całą główkę przeciąć na połowę i włożyć do słoika. Jeśli nie mamy kopru z baldachimem - nie ma wyjścia, używamy samej zieleniny.
Komentarze
Prześlij komentarz