Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne

  • 1 kg ogórków

  • 1 litr wody

  • 1 kopiasta łyżka soli gruboziarnistej

  • 7 ząbków czosnku

  • liść chrzanu

  • korzeń chrzanu

  • koper - najlepiej baldachimy

  • liście wiśni

  • liście czarnej porzeczki


     

     

     

     

     

     

     

    Wodę zagotować, dodać sól, mieszać do rozpuszczenia.

    W większy słoik włożyć baldachim kopru, kilka liści porzeczek, wiśni i porwać listek chrzanu. Dorzucić kilka obranych i kilka z łupinką ząbków czosnku oraz ucięty kawałek korzenia chrzanu.

    Ogórki umyć i poobcinać końcówki, ułożyć ściśle do słoika. W środek dołożyć ząbki czosnku, baldachim kopru i kawałek korzenia chrzanu.

    Pozostawić trochę miejsca z wierzchu, gdzie dołożyć taką samą warstwę przypraw jaką kładliśmy na spodzie słoika. Liściem chrzanu przykryć całość.

    Zalać lekko ciepłą wodą. 

    Jeśli chcemy, żeby ogórki szybciej nam się zrobiły pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

    Na drugi dzień nadają już się do jedzenia.

    SMACZNEGO ! 💗

    💥Z przepisu możemy pominąć liście wiśni i porzeczki, kluczowym i obowiązkowym jest liść i korzeń chrzanu, które są odpowiedzialne za twardość i chrupkość ogórków. Czosnek można podzielić na ząbki, można również całą główkę przeciąć na połowę i włożyć do słoika. Jeśli nie mamy kopru z baldachimem - nie ma wyjścia, używamy samej zieleniny.

Komentarze