Kotlety mięsno-warzywne z pieczarkowym sosem
Kotlety mięsno-warzywne z pieczarkowym sosem
Kiedy klasyczne mielone już się nam przejadły, albo wolimy ich zdrowszą wersję, polecam pożywne kotlety mielone z warzywami. Zamiast usmażyć, upiekłam je, a do mięsa dodałam warzywa: marchewkę, ziemniaki, pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Z uwagi, że kotlety są pieczone, mogą wyjść bardziej suche od tych tradycyjnych smażonych na tłuszczu, więc proponuję podawać je z ulubioną surówką lub polane sosem pieczarkowym. Wyszło naprawdę smacznie.
80 dkg mięsa mielonego
6-7 ziemniaków średniej wielkości
1 marchewka
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny słodka papryka, maggi w płynie
Do mięsa wbić jajka, dodać przyprawy i wyrabiać tak jak mięso do kotletów mielonych. Odstawić.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw, delikatnie posolić i odstawić, aby puściły soki, następnie odcisnąć i dodać do mięsa.
Marchewkę i cebulę także zetrzeć na tarce do warzyw, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa i ziemniaków.
Pomidory sparzyć, po lekkim ostygnięciu zdjąć skórę i wydrążyć zdrewniałe środki. Pokroić w większą kostkę i dorzucić do reszty składników.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Formować kotlety i układać do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Następnie zalać wodą (około ½ szklanki), można też rozmieszać gorącą wodę z 1 łyżką koncentratu pomidorowego, 1 łyżką masła i 1/3 rozpuszczonej kostki rosołowej – będą wówczas bardziej aromatyczne.
Dusić w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
SOS PIECZARKOWY:
• 300g pieczarek
• listki laurowe
• ziele angielski
• 1 łyżka mąki pszennej
• olej do smażenia
• sól
• pieprz ziołowy
• pieprz biały
• natka pietruszki
W garnku w którym będziemy robić sos zagotować szklankę wody, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut, pieczarki puszczą wodę i zrobią się o wiele mniejsze. Posolić i popieprzyć.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor wlać szklankę zimnej wody i energicznie wymieszać. Przełożyć do garnka, ponownie dokładnie wymieszać już z pieczarkami i zagotować. Sos zrobi się gęsty, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i dodać posiekaną pietruszkę.
Gotowe kotlety polać sosem pieczarkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz