Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kotlety mięsno-warzywne z pieczarkowym sosem

 Kotlety mięsno-warzywne z pieczarkowym sosem

Kiedy klasyczne mielone już się nam przejadły, albo wolimy ich zdrowszą wersję, polecam pożywne kotlety mielone z warzywami. Zamiast usmażyć, upiekłam je, a do mięsa dodałam warzywa: marchewkę, ziemniaki, pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Z uwagi, że kotlety są pieczone, mogą wyjść bardziej suche od tych tradycyjnych smażonych na tłuszczu, więc proponuję podawać je z ulubioną surówką lub polane sosem pieczarkowym. Wyszło naprawdę smacznie.

  • 80 dkg mięsa mielonego

  • 6-7 ziemniaków średniej wielkości

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny słodka papryka, maggi w płynie

Do mięsa wbić jajka, dodać przyprawy i wyrabiać tak jak mięso do kotletów mielonych. Odstawić.



 

 

 

 

 

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw, delikatnie posolić i odstawić, aby puściły soki, następnie odcisnąć i dodać do mięsa.

Marchewkę i cebulę także zetrzeć na tarce do warzyw, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa i ziemniaków. 


 


 

 

 

 

 

Pomidory sparzyć, po lekkim ostygnięciu zdjąć skórę i wydrążyć zdrewniałe środki. Pokroić w większą kostkę i dorzucić do reszty składników.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Formować kotlety i układać do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Następnie zalać wodą (około ½ szklanki), można też rozmieszać gorącą wodę z 1 łyżką koncentratu pomidorowego, 1 łyżką masła i 1/3 rozpuszczonej kostki rosołowej – będą wówczas bardziej aromatyczne. 


 


 

 

 

 

 

Dusić w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

SOS PIECZARKOWY:

300g pieczarek

listki laurowe

ziele angielski

1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

sól

pieprz ziołowy

pieprz biały

natka pietruszki

W garnku w którym będziemy robić sos zagotować szklankę wody, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut, pieczarki puszczą wodę i zrobią się o wiele mniejsze. Posolić i popieprzyć.


 

 

 

 

 

 

 

Na patelni dobrze rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor wlać szklankę zimnej wody i energicznie wymieszać. Przełożyć do garnka, ponownie dokładnie wymieszać już z pieczarkami i zagotować. Sos zrobi się gęsty, w razie potrzeby dolać wody. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i dodać posiekaną pietruszkę.

Gotowe kotlety polać sosem pieczarkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze