Żeberka z warzywami pieczone w rękawie
Żeberka z warzywami pieczone w rękawie
Żeberka pieczone w rękawie, to najprostszy sposób na przygotowanie obiadu. Do mięsa można dorzucić ulubione warzywa, które przejdą smakiem marynaty nadając daniu niezwykłego aromatu. Rękaw będzie zatrzymywał naturalne soki przed wyparowaniem i przygotowane żeberka w ten sposób będą bardzo kruche i niezwykle soczyste. Wypróbujcie przepis na pieczone żeberka i delektujcie się ich wybornym smakiem.
pasek chudych żeberek
przyprawy do zapanierowania:
papryka słodka
papryka wędzona
pieprz młotkowany z kolendrą
pieprz ziołowy
olej
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, zapanierować. Mięso w przyprawach pozostawić najlepiej na całą noc.
marchewka
cebula
pieczarki
ziemniaki
przyprawy: przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz ziołowy
Żeberka przesmażyć najlepiej na smalcu na rozgrzanej patelni.
Warzywa pokroić na większe kawałki. Wrzucić do związanego rękawa, dodać przyprawy i potrząsać workiem, żeby przyprawy oblepiły wszystkie warzywa.
Przesmażone żeberka poupychać między warzywa, związać worek z obu stron, i ułożyć na blaszce do pieczenia. Grubą igłą przedziurawić górę worka w kilku miejscach.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na trybie góra/dół przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie można worek przeciąć wzdłuż, rozchylić i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, aby danie się zapiekło.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz