Chiński kurczak z pieczarkami i papryką
Chiński kurczak z pieczarkami i papryką
Smażony kurczak według dalekowschodniego przepisu z pieczarkami i czerwoną papryką, z aromatycznym imbirem i czosnkiem, to kolejny pomysł na obiad w stylu azjatyckim. Sos sojowy i ostrygowy oraz olej sezamowy cudownie podkreślają smaki dania. Wyśmienicie będzie smakował podany z ryżem lub chińskim makaronem.
1 duża pierś z kurczaka
1 średniej wielkości biała cebula
1 mała papryka czerwona
300 g małych pieczarek
korzeń imbiru (połowa kawałka o długości 2cm)
2 ząbki czosnku
cebula dymka ze szczypiorem
sezam
marynata do mięsa:
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki białego pieprzu
sos do zasmażenia:
Pierś oczyścić z błon, umyć i osuszyć, przekroić złączony kawałek na połowę i następnie jeszcze raz na pół - wyjdą cztery podłużne kawałki piersi. Następnie mięso pokroić w poprzek w cienkie plastry (3-5 mm).
Wszystkie składniki marynaty połączyć i zalać nią pokrojone kawałki mięsa. Marynować przez 15 minut.
Mięso z marynatą wrzucić na rozgrzany olej patelni i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić, nie przedłużać smażenia, żeby mięso nie zrobiło nam się zbyt suche. Po usmażeniu odstawić mięso na bok.
Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie pióra, przesmażyć.
Dodać imbir i czosnek pokrojone wzdłuż w cienkie pałeczki.
Następnie pieczarki pokrojone na połowę.
Dorzucić też paprykę pokrojoną w paseczki.
Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć.
Dodać mięso, zalać sosem, smażyć, aż sos zacznie robić się gesty.
Na koniec dodać szczypior pokrojony w paski i posypać sezamem.
Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem chińskim np. Ramen lub Chow Mein.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz