Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chiński kurczak z pieczarkami i papryką

 Chiński kurczak z pieczarkami i papryką

Smażony kurczak według dalekowschodniego przepisu z pieczarkami i czerwoną papryką, z aromatycznym imbirem i czosnkiem, to kolejny pomysł na obiad w stylu azjatyckim.  Sos sojowy i ostrygowy oraz olej sezamowy cudownie podkreślają smaki dania. Wyśmienicie będzie smakował podany z ryżem lub chińskim makaronem.

  • 1 duża pierś z kurczaka

  • 1 średniej wielkości biała cebula

  • 1 mała papryka czerwona

  • 300 g małych pieczarek

  • korzeń imbiru (połowa kawałka o długości 2cm)

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula dymka ze szczypiorem

  • sezam

marynata do mięsa:

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru

    sos do zasmażenia:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 3 łyżki sosu ostrygowego

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 1 łyżeczka cukru

  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Pierś oczyścić z błon, umyć i osuszyć, przekroić złączony kawałek na połowę i następnie jeszcze raz na pół - wyjdą cztery podłużne kawałki piersi. Następnie mięso pokroić w poprzek w cienkie plastry (3-5 mm). 



 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki marynaty połączyć i zalać nią pokrojone kawałki mięsa. Marynować przez 15 minut. 


 

 


 

 

 

 

Mięso z marynatą wrzucić na rozgrzany olej patelni i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić, nie przedłużać smażenia, żeby mięso nie zrobiło nam się zbyt suche. Po usmażeniu odstawić mięso na bok.

Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie pióra, przesmażyć.



 

 

 

 

 

 

Dodać imbir i czosnek pokrojone wzdłuż w cienkie pałeczki.


 


 

 

 

 

 

Następnie pieczarki pokrojone na połowę.



 

 

 

 

 

 

Dorzucić też paprykę pokrojoną w paseczki.



 

 

 

 

 

 

Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć.

Dodać mięso, zalać sosem, smażyć, aż sos zacznie robić się gesty.



 

 

 

 

 

 

Na koniec dodać szczypior pokrojony w paski i posypać sezamem.


 


 

 

 

 

 

Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem chińskim np. Ramen lub Chow Mein.


SMACZNEGO ! 💗



Komentarze