Plasterki glazurowanej karkówki
Plasterki glazurowanej karkówki
1 kg karkówki
Karkówkę umyć osuszyć i pokroić wzdłuż włókien na paski o szerokości koło 5 cm. Nakłuć widelcem.
glazura:
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki miodu
2 łyżki granulowanego czosnku
2 łyżki cebuli w proszku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki wina do gotowania „Mirin”
Wszystkie składniki glazury wymieszać ze sobą.
Pocięte kawałki karkówki pozostawić w marynacie na całą noc.
Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć karkówkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać z jednej strony przez 20 minut. Po tym czasie obrócić plastry na drugą stronę i zapiekać w tej samej temperaturze również przez 20 minut.
W
tym czasie karkówka powinna nam się ładnie zapiec. Ewentualne
mocno spieczone brzegi uciąć nożyczkami.
Jeszcze gorące kawałki pociąć w bardzo cienkie plasterki.
Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz