Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Plasterki glazurowanej karkówki

 Plasterki glazurowanej karkówki


  • 1 kg karkówki

Karkówkę umyć osuszyć i pokroić wzdłuż włókien na paski o szerokości koło 5 cm. Nakłuć widelcem.


 







glazura:

  • 4 łyżki sosu ostrygowego

  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżki granulowanego czosnku

  • 2 łyżki cebuli w proszku

  • 1 łyżeczka białego pieprzu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki przyprawy „5 smaków”

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 4 łyżki wina do gotowania „Mirin”

Wszystkie składniki glazury wymieszać ze sobą.

Pocięte kawałki karkówki pozostawić w marynacie na całą noc.


 


 

 

 

 

 

 

 

Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć karkówkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać z jednej strony przez 20 minut. Po tym czasie obrócić plastry na drugą stronę i zapiekać w tej samej temperaturze również przez 20 minut.

W tym czasie karkówka powinna nam się ładnie zapiec. Ewentualne mocno spieczone brzegi uciąć nożyczkami.


 

 

 

 

 

 

Jeszcze gorące kawałki pociąć w bardzo cienkie plasterki.  


 

 

 

 

 

 

Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze