boczek glazurowany sosem śliwkowym
Boczek glazurowany sosem śliwkowym
2 kg chudego surowego boczku
1 duża cebula
3 liście laurowe
5 goździków
10 ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
2 łyżki soli
Cebulę obrać, wbić w nią goździki.
Boczek włożyć do dużego garnka, zalać wodą do całkowitego zakrycia, wrzucić cebulę i pozostałe składniki.
Doprowadzić do wrzenia, gotować (aby woda „pyrkała”) przez około 3 godziny, aż boczek będzie miękki.
Odstawić do przestygnięcia.
glazura:
2 czubate łyżki sosu śliwkowego
(można zastąpić dżemem śliwkowym z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku oraz szczyptą chilli)
1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
dodatkowo: olej + woda
Wszystkie składniki glazury wymieszać ze sobą.
Boczek włożyć do formy wysmarowanej olejem, wlać 1/3 szklanki wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać przez 60 minut.
Po tym czasie wyjąć boczek i po raz pierwszy posmarować glazurą, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 – 40 minut, smarując mniej więcej co 10 minut boczek glazurą.
W razie potrzeby uzupełnić wodę w naczyniu – jest ona potrzebna, aby spływająca glazura się nie przypaliła.
Kiedy cała glazura zostanie użyta i zacznie się lekko przypalać na boczku, to znak, że mięso jest już gotowe.
Wyjąć boczek z piekarnika, odstawić na 15 minut – podawać do obiadu na ciepło lub do pieczywa na zimno.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz