Muffinki bananowo-orzechowe
Muffinki bananowo-orzechowe
Jeden z prostszych przepisów na słodkie wypieki. Połączenie banana i orzecha to świetny duet, doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Muffinki wyśmienite i bardzo banalne do wykonania - po prostu nie mogą nie wyjść.
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
½ szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
½ szklanki oleju
1/3 szklanki miodu
¼ szklanki mleka
1 torebka cukru wanilinowego
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Formę do muffinek dokładnie natłuścić (nie ma potrzeby, gdy używamy papierowych papilotek).
W jednej misce wymieszać łyżką mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i cukier.
W oddzielnej misce połączyć rozgniecione widelcem banany, mleko, jajka, olej i miód. Wszystko dobrze wymieszać, można użyć też miksera.
Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, wsypać posiekane orzechy.
Masę nakładać do foremek i wstawić do piekarnika na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec kolejne 15-20 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz