Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki bananowo-orzechowe

Jeden z prostszych przepisów na słodkie wypieki. Połączenie banana i orzecha to świetny duet, doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty jako słodki poczęstunek w ciągu dnia. Muffinki wyśmienite i bardzo banalne do wykonania - po prostu nie mogą nie wyjść.

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli

  • 3 bardzo dojrzałe banany

  • 2 jajka

  • ½ szklanki oleju

  • 1/3 szklanki miodu

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.

Formę do muffinek dokładnie natłuścić (nie ma potrzeby, gdy używamy papierowych papilotek).

W jednej misce wymieszać łyżką mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i cukier.



 

 

 

 

 

 

 

 

W oddzielnej misce połączyć rozgniecione widelcem banany, mleko, jajka, olej i miód. Wszystko dobrze wymieszać, można użyć też miksera.


 


 

 

 

 

 

 

 

Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, wsypać posiekane orzechy.



 

 

 

 

 

 

 

 

Masę nakładać do foremek i wstawić do piekarnika na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec kolejne 15-20 minut (do suchego patyczka).




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze