Włoskie Tiramisu
Włoskie Tiramisu
Tiramisu to prawdziwy klasyk wśród włoskich deserów!
Mocno kawowe, puszyste i
delikatne w smaku. Przyrządzone na bazie serka mascarpone i włoskich biszkoptów nasączonych mocnym kawowym ponczem. Na samym końcu udekorowane grubą warstwą kakao i listkiem mięty lub borówką dla ozdoby. Takie idealne, że nie będziesz mógł się oprzeć ...
200 - 250 g podłużnych włoskich biszkoptów
500 g serka mascarpone
3 jajka
4-5 łyżek drobnego cukru kryształ
2 łyżki (płaskie) kawy rozpuszczalnej
350 ml wody (około)
80 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto, rum, koniak lub nawet żubrówka)
ciemnego kakao (do posypania)
opcjonalnie: owoce do dekoracji np. maliny, borówki, truskawki lub listek mięty
W pierwszej kolejności zaparzyć kawę. Do kubka wsypać kawę rozpuszczalną, wlać 2 szklanki (lepiej mniej niż więcej) niezbyt gorącej wody, wymieszać. Dodać alkohol. Połączyć trunek z kawą i odstawić do ostygnięcia.
Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek wsypać ¾ przygotowanego cukru i ucierać w kąpieli wodnej na kogel-mogel. Gdy się całkowicie połączy i zmieni kolor na jaśniejszy, wrzucić serek mascarpone i najpierw lekko wymieszać łyżką, a potem mikserem. Miksować, aż składniki się połączą.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę, gdy zesztywnieje, wsypać pozostały cukier i kontynuować ubijanie przez 1-2 minuty. Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszać łyżką.
Po jednym biszkopcie zanurzać (chwilę) w naparze. Mają być wilgotne tylko z wierzchu. Nasączone układać rzędami aż przykryją dno naczynia (nie należy przejmować się „nieszczelnością” spodu, szparki wypełnia się kremem).
Na ciastka wyłożyć warstwę kremu.
Krem oprószyć przez sitko kakao.
Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu. Ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwą musi być krem.
Deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce. Dopiero przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Można ozdobić owocami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz