Chinka słodko-kwaśna
Chinka słodko-kwaśna
½ kg wieprzowiny (schab, szynka)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
pół puszki ananasa w kawałkach
3 marchewki
2 cebule dymki + ewentualnie cebula pokrojona w pióra
papryka czerwona
łyżka mąki ziemniaczanej
olej, cukier, sól, pieprz
Mięso pokroić w paski.
Sos sojowy wymieszać z ½ łyżeczki cukru i sokiem z cytryny. Zalać mięso, wstawić do lodówki na 30 min.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać warzywa, mieszając smażyć 30 – 40 min.
Marchew pokroić w słupki, paprykę w paski, cebulę ze szczypiorkiem w krążki.
Ananas osączyć i pod koniec smażenia dodać do mięsa.
Mąkę wymieszać z 3 łyżkami soku z ananasa i ostrożnie wlać na patelnię.
Doprawić. Podawać z makaronem lub ryżem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz