Karkówka z warzywami pieczona w rękawie
Karkówka z warzywami pieczona w rękawie
Karkówka pieczona w takiej postaci wychodzi idealnie miękka i soczysta, a połączona z dużą ilością warzyw to już jest treściwy obiad dla całej rodziny ! Jest to świetny przepis dla osób, które lubią dobrze zjeść przy małym nakładzie pracy Cały obiad w jednym naczyniu !
To
danie, którego składniki dodaję kompletnie „na oko” i zawsze
wychodzi wyśmienicie.
karkówka w kawałku
przyprawy do mięsa:
miód
sos jasny sojowy
maggi w płynie
papryka słodka
papryka wędzona
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
olej
Karkówkę pokroić na większe kawałki, zapanierować w marynacie. Mięso w przyprawach pozostawić najlepiej na całą noc.
kapusta
marchewka
cebula
pieczarki
ziemniaki
przyprawa do ziemniaków
Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni najlepiej z dodatkiem smalcu.
Kapustę poszatkować (można grubiej), przetrzeć solą z dodatkiem cukru. Przerzucić do większej miski, do takiej, aby zmieściła się reszta składników.
Marchewkę pokroić na większe kawałki.
Cebulę pokroić w półtalarki lub kostkę.
Pieczarki pokroić w plastry.
Pokrojone warzywa posypać solą i pieprzem. Potrząsnąć miską, aby warzywa wymieszały się z przyprawami.
Ziemniaki
pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do ziemniaków.
💥Warzywa można kroić w grubsze kawałki, gdyż pieczone w rękawie wszystkie zrobią się idealnie miękkie.
Dorzucić przesmażoną karkówkę.
Ponownie wymieszać.
Gotową mieszankę przerzucić do rękawa, związać z obu stron, i ułożyć na blaszce do pieczenia. Grubą igłą przedziurawić górę worka w kilku miejscach.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach na trybie góra/dół przez około 1,5 godziny.
Pod tym czasie można worek przeciąć wzdłuż, rozchylić i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, aby danie się zapiekło.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz