Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tymbaliki z kurczaka

Tymbaliki z kurczaka

Tymbaliki z kurczaka, to nic innego jak klasyczne drobiowe galaretki. Przyrządzone z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych propozycji na pyszną przystawkę. Przepis idealny na każde spotkanie, a także zbliżające się Święta.

🌷🐣🐣🐥🌷🐣🐥🌷🐣🐣🐥🌷🐣🐣🐥🌷🐣🐣🐥

wywar:

  • 10 skrzydełek z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 3 ząbki czosnku

  • liście laurowe

  • ziele angielski

  • pieprz kolorowy w ziarnach

  • Maggi w płynie

  • sól

  • pieprz

  • żelatyna spożywcza

dodatkowo:

  • mięso z wywaru

  • marchewka z wywaru

  • pietruszka z wywaru

  • jajka

  •  natka pietruszki

    forma silikonowa na muffinki

Umyte mięso zalać w garnku o pojemności około 7-8 litrów zimną wodą i doprowadzić do wrzenia (woda musi zakrywać mięso). Zmniejszyć gaz i usunąć szumowiny, które się zbiorą na wierzchu wywaru, ewentualnie można zlać całość wody i zagotować raz jeszcze. Następnie ustawić moc palnika, aby wywar „pyrkał”, dodać ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść laurowy, posolić i popieprzyć. Wywar gotować przez 1 godzinę, mięso musi być idealnie miękkie.


 

 

 

 

 

 

 

 

Po 30 minutach gotowania dodać obraną marchewkę i pietruszkę i gotować je do końca razem ze skrzydełkami.

Jeżeli podczas gotowania woda wyparuje i mięso będzie na wierzchu, należy uzupełnić wodę.

Po godzinie wyjąć łyżką cedzakową warzywa i skrzydełka. Pozostawić do ostygnięcia.

Ugotowane warzywa pokroić w mniejszą kostkę. 

Skrzydełka obrać ze skóry i kości i mięso pokroić drobno.


 

 

 

 

 

 

 

 

Jajka ugotować na twardo Po wystudzeniu jajka obrać i pokroić w plasterki.

Wywar odcedzić na gęstym sitku lub przez gazę. Na każdy litr wywaru dodać 3 łyżeczki żelatyny spożywczej. Dodając żelatynę wywar należy doprowadzić do wrzenia. W tym momencie można też dodać posiekaną natkę pietruszki oraz Maggi w płynie. Próbujemy i jeśli jest potrzeba dodatkowo możemy popieprzyć i posolić. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Na dno foremek najpierw położyć plaster jajka, następnie dodać posiekana natkę pietruszki, mięso z kurczaka oraz warzywa pokrojone w kostkę.


 


 

Całość zalać wywarem. Odstawić do wystudzenia i wstawić na całą noc do lodówki, aby stężała.

Zastygniętą galaretę wyjąć z foremek, podawać z cytryną bądź octem.


SMACZNEGO ! 💗


Komentarze