Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie

składniki na 8 sztuk:

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej (około 500 g)

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 180 ml szklanki letniej wody

  • 7 g drożdży instant (suchych)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

     

    - temperatura pokojowa

Drożdże z cukrem wsypać do miski miksera. Wlać ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać 7 łyżek (około 70 g) przesianej mąki pszennej i ponownie dokładnie wymieszać do uzyskania masy o gęstej konsystencji. Rozczyn pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać resztę przesianej mąki (430 g), sól, wlać ciepłą wodę oraz wbić jajko. Całość wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem) do uzyskania jednolitego, sprężystego i delikatnie lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania wlać podgrzany olej rzepakowy. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


 


 

 

 

 

 

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść dłońmi i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć dłonią i pozostawić na 30 minut do napuszenia, można przykryć ściereczką. 


 

 

 

 

 

 

 

Za pomocą końcówki drewnianej łyżki (lub innej końcówki o grubości około 1 cm) zrobić w bułeczkach przedziałek dociskając do samej blaszki.


 

 

 

 

 

 

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut do delikatnego zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratdo studzenia. 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze