Tarta z pieczarką i karmelizowanym porem
Tarta z pieczarką i karmelizowanym porem
(duża forma ok 30 cm)
500 g pieczarek
jasna część pora
ser żółty
przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, papryka ostra
kruchy spód:
1½ szkl. mąki pszennej
120 gram zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Spód:
Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 30 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
* Ciasto kruche można zastąpić ciastem francuskim.
karmelizowany por:
duży por – jasna część
łyżka masła
2 łyżeczki brązowego cukru
sól
ocet balsamicznym
Pora pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę zeszklić. Dodać odrobinę soli i cukier, za chwilę, gdy cukier się rozpuści skropić całość octem balsamicznym. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie trwa około 5-8 minut.
Gdy por będzie gotowy dodać pieczarki i wszystko dusić ze sobą pod przykryciem.
Wszystkie składniki dokładnie zmieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać masą śmietanowo – jajeczną, posypać około garść starkowanego sera.
Całość zapiekać około 30 minut w temperaturze 180ºC.
masa śmietanowo – jajeczna:
1 jajko
150 ml śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
💥Jeśli wolimy tartę z mięsem to możemy pokroić filet z indyka w kostkę i dodać do warzyw i smażyć do miękkości mięsa.
💥Możemy również zrobić wersję z boczkiem, potrzebny nam będzie boczek surowo-wędzony w plastrach, gdy wylejemy masę śmietanową na tartę, należy podpiec ją około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry boczku i zapiec ponownie aż boczek się zarumieni.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz