Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tarta z pieczarką i karmelizowanym porem

 Tarta z pieczarką i karmelizowanym porem

(duża forma ok 30 cm)

  • 500 g pieczarek

  • jasna część pora

  • ser żółty

  • przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, papryka ostra

kruchy spód:

  • 1½ szkl. mąki pszennej

  • 120 gram zimnego masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Spód:

Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 30 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

* Ciasto kruche można zastąpić ciastem francuskim.

 

 









karmelizowany por:

  • duży por – jasna część

  • łyżka masła

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • sól

  • ocet balsamicznym

Pora pokroić w talarki i wrzucić na rozgrzane masło, chwilę zeszklić. Dodać odrobinę soli i cukier, za chwilę, gdy cukier się rozpuści skropić całość octem balsamicznym. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się lekko chrupki - por ma być zielono brązowy nie ciemno brązowy! Uważać aby go nie spalić. Karmelizowanie trwa około 5-8 minut.



 

 

 

 

 


Gdy por będzie gotowy dodać pieczarki i wszystko dusić ze sobą pod przykryciem.



 

 

 

 

 

Wszystkie składniki dokładnie zmieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać masą śmietanowo – jajeczną, posypać około garść starkowanego sera. 


 

Całość zapiekać około 30 minut w temperaturze 180ºC.

masa śmietanowo – jajeczna:

  • 1 jajko

  • 150 ml śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

💥Jeśli wolimy tartę z mięsem to możemy pokroić filet z indyka w kostkę i dodać do warzyw i smażyć do miękkości mięsa.

💥Możemy również zrobić wersję z boczkiem, potrzebny nam będzie boczek surowo-wędzony w plastrach, gdy wylejemy masę śmietanową na tartę, należy podpiec ją około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry boczku i zapiec ponownie aż boczek się zarumieni. 

SMACZNEGO ! 💗 


Komentarze