Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Syrop imbirowo-cytrynowy do herbaty

Syrop imbirowo-cytrynowy do herbaty

Poznajcie prawdziwą moc detoksu w naturze ! Główny aktywny składnik świeżego imbiru, to gingerol, dzięki niemu syrop ma zdecydowany i ostro-pikantny smak. W wielu badaniach udowodniono, że pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy i ma silne działanie odtruwające. To idealny napój detoksykujący, po którego warto sięgnąć po tej jedynej nocy w roku, ale nie tylko. Ponadto przyspiesza trawienie, łagodzi mdłości, leczy przeziębienia, stany zapalne i bóle migrenowe, a nawet zwiększa koncentrację i wspomaga wydajność procesów myślowych !  

 

  • 3 cytryny

  • 80 g korzenia imbiru

  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

  • 4 łyżki miodu

  • 2 szklanki wody

Z cytryn wycisnąć sok. Aby cytryna oddała więcej soku, przed przekrojeniem na połowę można poturać ją na stole mocniej przyciskając, wtedy w środku zrobi się ona miękka i soczysta. Następnie przekroić na połowę i wycisnąć sok.

W garnuszku zagotować 2 szklanki wody.

Imbir obrać ze skórki i pokroić na drobną kosteczkę. Wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 15 minut na małym ogniu.

Po tym czasie imbir zrobi się miękki i odda wszystkie swoje właściwości i cały aromat. 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Następnie dodać cukier i sok z wyciśniętych cytryn. Mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści.

Gdy syrop zrobi się ciepły, można dodać do niego miód i mieszać do rozpuszczenia.

Przelać do słoiczków i dodawać do herbaty.

Syrop można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 


 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze