Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa tajska z warzywami

 Zupa tajska z warzywami


  • 1 ½ litra bulionu drobiowego

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • garść mrożonych krewetek (gotowanych)

  • 200 ml mleka kokosowego

  • 100 g makaronu udon lub chow mein (pszennego)

  • ½ czerwonej cebuli

  • 4 liście kapusty pak choi + dwa do dekoracji do zjedzenia na surowo

  • kilka małych pieczarek

  • ½ papryki (można pominąć)

  • ½ małego bakłażana

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • do podania: czerwona cebula, świeża kolendra, limonka, czarny sezam



 

 

 

 


W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważać aby się nie przypaliła). Następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i krewetki - podsmażać co chwilę mieszając przez około 5 minut.

 

 

 

 

 

Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać około minuty. Dorzucić pokrojonego w mniejszą kostkę bakłażana, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, paprykę i kapustę pokrojone w paski, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.

Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przełamany na pół suchy makaron i gotować zupę przez ok. 5 minut.

Wlać mleko kokosowe, wymieszać z zupą i odstawić z ognia.


 

 

 

 

 

 

Podawać z pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą, listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki. 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze