Zupa tajska z warzywami
Zupa tajska z warzywami
1 ½ litra bulionu drobiowego
1 filet z piersi kurczaka
garść mrożonych krewetek (gotowanych)
200 ml mleka kokosowego
100 g makaronu udon lub chow mein (pszennego)
½ czerwonej cebuli
4 liście kapusty pak choi + dwa do dekoracji do zjedzenia na surowo
kilka małych pieczarek
½ papryki (można pominąć)
½ małego bakłażana
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
do podania: czerwona cebula, świeża kolendra, limonka, czarny sezam
W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważać aby się nie przypaliła). Następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i krewetki - podsmażać co chwilę mieszając przez około 5 minut.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać około minuty. Dorzucić pokrojonego w mniejszą kostkę bakłażana, pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, paprykę i kapustę pokrojone w paski, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać przełamany na pół suchy makaron i gotować zupę przez ok. 5 minut.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać z zupą i odstawić z ognia.
Podawać z pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą, listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz