Przejdź do głównej zawartości
Biała kiełbasa pieczona w sosie musztardowo-miodowym
Biała kiełbasa pieczona w sosie musztardowo-miodowym
Surowa biała kiełbasa tradycyjnie jest podawana w wersji gotowanej wprost z wody, dzisiaj podana z dodatkiem musztardy i miodu oraz z konkretną porcją cebuli. Dzięki tym składnikom możemy z niej wyczarować niesamowite
smaki i aromaty. Przygotuj więc białą kiełbasę inaczej niż zwykle.
500 g białej surowej kiełbasy
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
200 ml wody
1 czubata łyżka musztardy francuskiej (można zastąpić inną ulubioną)
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Cebule
pokroić w cienkie piórka i przesmażyć na oleju na małym ogniu (około 10 minut). Cebula musi się przyrumienić.
Po
tym czasie dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, smażymy
wszystko jeszcze przez chwilę. Zalać wszystko wodą, dodać liść laurowy, musztardę i miód, zamieszać.
Na dno naczynia
żaroodpornego włożyć większą część podsmażonych cebul, na nią ułożyć kiełbasę i całość zalać powstałym sosem z resztą
cebul.
Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Ostatnie 10 minut piec bez
przykrycia.
Dzisiaj do tego przepisu wykorzystałam pieczone plasterki ziemniaków. Surowe ziemniaki pocięłam w plasterki (około 0,5 cm grubości) i piekłam w ulubionych przyprawach z dodatkiem soli przez około 30 minut, po tym czasie dodałam cebulę z kiełbasą i zapiekałam przez kolejne 30 minut - wyszło danie jednogarnkowe.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz