Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ryż z pieczarkami i chrupiącym kotletem

Ryż z pieczarkami i chrupiącym kotletem

    kotlety:

  • filet z indyka

  • płatki kukurydziane np. Corn Flakes

  • 2 jajka

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Filet pokroić w cienkie plastry, delikatnie potłuc, posypać przyprawami z obu stron. 

Płatki rozdrobnić (można za pomocą blendera, można też ręcznie wsypując płatki do foliowej torebki, najlepiej grubszej ze strunowym zamknięciem i potłuc je młotkiem do kotletów lub rozwałkować wałkiem).

Jajka roztrzepać w talerzu i doprawić solą.

Każdy kotlet panierować kolejno w mąkę, jajko i pokruszone płatki kukurydziane. 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

ryż:

  • 3 torebki ryżu Parboiled

  • ½ kg pieczarek

  • 4 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 łyżka margaryny

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć do odparowania wody z pieczarek. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Usmażone warzywa przerzucić do większej miski.



 

 

 

 

 

 

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach lub na tarce typu julienne. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż marchewka zrobi się miękka. Posolić. Pod koniec smażenia dodać łyżkę margaryny. Po usmażeniu marchewkę wrzucić do miski z warzywami. 



 

 

 

 

 

 

Dodać też gorący ugotowany ryż.



 

 

 

 

 

 

Wszystko dokładnie wymieszać.


 








SMACZNEGO ! 💗

💥Jeżeli lubicie mięso na słodko, można dodatkowo kotlety posmarować gotowym sosem czosnkowo-miodowym np. Tao Tao.


 

Komentarze