Ryż z pieczarkami i chrupiącym kotletem
Ryż z pieczarkami i chrupiącym kotletem
filet z indyka
płatki kukurydziane np. Corn Flakes
2 jajka
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
kotlety:
Filet pokroić w cienkie plastry, delikatnie potłuc, posypać przyprawami z obu stron.
Płatki rozdrobnić (można za pomocą blendera, można też ręcznie wsypując płatki do foliowej torebki, najlepiej grubszej ze strunowym zamknięciem i potłuc je młotkiem do kotletów lub rozwałkować wałkiem).
Jajka roztrzepać w talerzu i doprawić solą.
Każdy kotlet panierować kolejno w mąkę, jajko i pokruszone płatki kukurydziane.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
ryż:
3 torebki ryżu Parboiled
½ kg pieczarek
4 marchewki
1 cebula
1 łyżka margaryny
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć do odparowania wody z pieczarek. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Usmażone warzywa przerzucić do większej miski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach lub na tarce typu julienne. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż marchewka zrobi się miękka. Posolić. Pod koniec smażenia dodać łyżkę margaryny. Po usmażeniu marchewkę wrzucić do miski z warzywami.
Dodać też gorący ugotowany ryż.
Wszystko dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO ! 💗
💥Jeżeli lubicie mięso na słodko, można dodatkowo kotlety posmarować gotowym sosem czosnkowo-miodowym np. Tao Tao.
Komentarze
Prześlij komentarz