Flaczki cielęce
Flaczki cielęce
0,5 kg flaków cielęcych
0,5 kg żeberek wieprzowych
marchew
pietruszka (korzeń)
seler (korzeń)
cebula
1 łyżka mąki
maggi
majeranek
sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny
Żeberka gotować do miękkości. Następnie wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości i pokroić w cienkie paski.
Flaki mogą być dowolne: cielęce, wołowe, wieprzowe – jakie kto lubi :) odgotować dwukrotnie, za każdym razem zmieniając wodę.
Do wywaru z żeberek wrzucić posiekane mięso i flaki. Gotować około 15 minut, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać warzywa pokrojone na tarce o średnich oczkach. Gotować 20 minut.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, gdy się zeszkli dodać łyżkę mąki, chwilę przesmażyć, gdy sos zacznie gęstnieć dodać wodę – do uzyskania dość gęstej konsystencji. Całość wlać do zupy.
Dodać maggi w płynie oraz sporo majeranku, wszystko zagotować, flaczki powinny nabrać delikatnej gęstości.
💥Czy wekujecie zupy ? To jest doskonały patent gdy wyszło nam jej sporo, większość zup nadaje się do weków. Ja wlewam gorącą zupę do słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem, tak stoi do ostygnięcia, słoik z zupą wstawiam do lodówki. Tak zakręcony słoik wytrzyma około 2 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz