Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Flaczki cielęce

 Flaczki cielęce

  • 0,5 kg flaków cielęcych

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych

  • marchew

  • pietruszka (korzeń)

  • seler (korzeń)

  • cebula

  • 1 łyżka mąki

  • maggi

  • majeranek

  • sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny

Żeberka gotować do miękkości. Następnie wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości i pokroić w cienkie paski.


 


 

 

 

Flaki mogą być dowolne: cielęce, wołowe, wieprzowe – jakie kto lubi :) odgotować dwukrotnie, za każdym razem zmieniając wodę.

Do wywaru z żeberek wrzucić posiekane mięso i flaki. Gotować około 15 minut, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać warzywa pokrojone na tarce o średnich oczkach. Gotować 20 minut.



 

 

 

 

 

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, gdy się zeszkli dodać łyżkę mąki, chwilę przesmażyć, gdy sos zacznie gęstnieć dodać wodę – do uzyskania dość gęstej konsystencji. Całość wlać do zupy.


 



 

 

 

 

  

Dodać maggi w płynie oraz sporo majeranku, wszystko zagotować, flaczki powinny nabrać delikatnej gęstości.

💥Czy wekujecie zupy ? To jest doskonały patent gdy wyszło nam jej sporo, większość zup nadaje się do weków. Ja wlewam gorącą zupę do słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem, tak stoi do ostygnięcia, słoik z zupą wstawiam do lodówki. Tak zakręcony słoik wytrzyma około 2 tygodni.

 
SMACZNEGO ! 💗
 

Komentarze