Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Krokodylki

 Krokodylki

  • 2 kg małych ogórków

  • 4 łyżki soli

  • 8 łyżek oleju

  • 2 – 3 łyżeczki chili

  • 1,5 – 2 główki czosnku

  • 1 kg cukru

  • 1,5 szklanki octu


2 kg małych ogórków umyć, pokroić wzdłuż na połówki lub ósemki, przesypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin (czas odstawienia może być krótszy ale minimum 3 godziny!)


 

 

 

 

 

 

 

Ogórki odsączyć (wody będzie sporo). Rozgrzanym olejem (nagrzać w mikrofalówce lub rondelku) polać ogórki, posypać 2 – 3 łyżeczkami chili (jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw zalecam maksymalnie 1,5 łyżeczki chili). Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do ogórków.


 







Zalewa: 

cukier i ocet zagotować. Powstałym syropem zalać ogórki, zostawić na 12 godzin (minimalny czas to 6 godzin – wystarczy, że ogórki się poskręcają od chili).

Ogórki umieścić w słoikach. Nie pasteryzować !!! 

Z podanych składników uzyskasz około 3 litrowe słoiki. 

SMACZNEGO !💗


Komentarze