Krokodylki
Krokodylki
2 kg małych ogórków
4 łyżki soli
8 łyżek oleju
2 – 3 łyżeczki chili
1,5 – 2 główki czosnku
1 kg cukru
1,5 szklanki octu
2 kg małych ogórków umyć, pokroić wzdłuż na połówki lub ósemki, przesypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin (czas odstawienia może być krótszy ale minimum 3 godziny!)
Ogórki odsączyć (wody będzie sporo). Rozgrzanym olejem (nagrzać w mikrofalówce lub rondelku) polać ogórki, posypać 2 – 3 łyżeczkami chili (jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw zalecam maksymalnie 1,5 łyżeczki chili). Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do ogórków.
Zalewa:
cukier i ocet zagotować. Powstałym syropem zalać ogórki, zostawić na 12 godzin (minimalny czas to 6 godzin – wystarczy, że ogórki się poskręcają od chili).
Ogórki umieścić w słoikach. Nie pasteryzować !!!
Z podanych składników uzyskasz około 3 litrowe słoiki.
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz