Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Piersi w cieście francuskim

Piersi w cieście francuskim

  • 1 pierś z kurczaka lub indyka

  • ciasto francuskie (płaty o wymiarach około 15x25 cm)

  • żółty ser w plastrach

  • wędzony boczek w plastrach

  • pieczarki

  • cebula

  • jajko

  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

Piersi pokroić na równe większe części, każdą z nich posolić, popieprzyć i posypać oregano.


 


 

 

 

 

Pieczarki oraz cebulę umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle.

Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów, położyć na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut włożyć do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjąć i naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm nie pocięte.

Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na to podsmażone pieczarki, a na wierzch plasterek żółtego sera i boczek. 


 

 

 

 

 

 

Zapleść ciasto, paseczki przekładać na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.



 

 

 

 

 

Gotowe zawiniątka włożyć na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. 


 


 

 

 

 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-40 minut.

Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. Pociąć na ukośne grubsze plastry, podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub z suszonymi pomidorami: 

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze