Piersi w cieście francuskim
Piersi w cieście francuskim
1 pierś z kurczaka lub indyka
ciasto francuskie (płaty o wymiarach około 15x25 cm)
żółty ser w plastrach
wędzony boczek w plastrach
pieczarki
cebula
jajko
przyprawy: oregano, sól, pieprz
Piersi pokroić na równe większe części, każdą z nich posolić, popieprzyć i posypać oregano.
Pieczarki oraz cebulę umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów, położyć na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut włożyć do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjąć i naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm nie pocięte.
Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na to podsmażone pieczarki, a na wierzch plasterek żółtego sera i boczek.
Zapleść ciasto, paseczki przekładać na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe zawiniątka włożyć na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-40 minut.
Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. Pociąć na ukośne grubsze plastry, podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub z suszonymi pomidorami:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz