Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sos Ortolana

Sos Ortolana

Ortolana to włoski sos, który zawiera porcję chrupiących warzyw. Jest naprawdę prostym w przygotowaniu sosem, ale jakże smacznym. To sos na bazie cukinii i pomidorów, jest gęsty i wyrazisty w smaku. Przed podaniem wystarczy go podgrzać, zaserwować z makaronem i posypać parmezanem, a podany z lampką czerwonego wina przeniesie nas do słonecznych Włoch ! Dla tych lubiących bardziej dania mięsne – sos można połączyć z mieloną wołowiną lub chrupiącymi kawałkami kurczaka. Którą wersję wybierzecie ? O tym zdecydujcie sami.

Ortolana pozwoli nam sięgnąć po smak włoskiej kuchni przez cały rok, bo w prosty sposób możemy go zapasteryzować i sięgać po niego w każdej chwili. Pikantnie, chrupiąco, kolorowo i smacznie.

  • 2 ½ kg pomidorów

  • 2 kg cukinii

  • 750 g marchewki

  • 500 g cebuli

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 250 ml oleju

  • 2 papryczki chili

  • ½ główki czosnku

przyprawy:

  • 2 łyżki soli

  • 3 łyżki cukru

  • 1 ½ łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • pieprz biały

Cukinię dokładnie umyć i osuszyć – jeśli to będzie młody egzemplarz, to można zostawić ze skórką, jeśli nieco przerośnięty – skórkę lepiej obrać, gdyż będzie twarda.

Marchew, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa pokroić w mniejszą kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. 



 

 

 

 

 

 

Dodać marchew, sól i dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając.


 

 

 

 

 

 

 

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę i wykroić zdrewniałe środki. Przełożyć do osobnego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotować przez 20 minut. Całość zblendować. 


 


 

 

 

 

 

Do garnka z cebulą i marchewką dodać pomidory i cukinię. Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami i gotować przez około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie, nie dopuścić, żeby się rozgotowały.


 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Gorący sos przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu.

Zapasteryzować.

Porady dotyczące pasteryzacji: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-pasteryzowac-soiki-z-przetworami.html 

Buon appetito !

  

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze