Sos Ortolana
Sos Ortolana
Ortolana to włoski sos, który zawiera porcję chrupiących warzyw. Jest naprawdę prostym w przygotowaniu sosem, ale jakże smacznym. To sos na bazie cukinii i pomidorów, jest gęsty i wyrazisty w smaku. Przed podaniem wystarczy go podgrzać, zaserwować z makaronem i posypać parmezanem, a podany z lampką czerwonego wina przeniesie nas do słonecznych Włoch ! Dla tych lubiących bardziej dania mięsne – sos można połączyć z mieloną wołowiną lub chrupiącymi kawałkami kurczaka. Którą wersję wybierzecie ? O tym zdecydujcie sami.
Ortolana pozwoli nam sięgnąć po smak włoskiej kuchni przez cały rok, bo w prosty sposób możemy go zapasteryzować i sięgać po niego w każdej chwili. Pikantnie, chrupiąco, kolorowo i smacznie.
2 ½ kg pomidorów
2 kg cukinii
750 g marchewki
500 g cebuli
150 g koncentratu pomidorowego
250 ml oleju
2 papryczki chili
½ główki czosnku
przyprawy:
2 łyżki soli
3 łyżki cukru
1 ½ łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz biały
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć – jeśli to będzie młody egzemplarz, to można zostawić ze skórką, jeśli nieco przerośnięty – skórkę lepiej obrać, gdyż będzie twarda.
Marchew, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa pokroić w mniejszą kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli.
Dodać marchew, sól i dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę i wykroić zdrewniałe środki. Przełożyć do osobnego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotować przez 20 minut. Całość zblendować.
Do garnka z cebulą i marchewką dodać pomidory i cukinię. Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami i gotować przez około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie, nie dopuścić, żeby się rozgotowały.
Gorący sos przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu.
Zapasteryzować.
Porady dotyczące pasteryzacji: https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-pasteryzowac-soiki-z-przetworami.html
Buon appetito !
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz