Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chrupiące placuszki gryczane

Chrupiące placuszki gryczane

Coś dla wielbicieli kaszy gryczanej - chrupiące placuszki. Są naprawdę banalnie proste, gdyż do ich wykonania wystarczy kilka podstawowych składników, które każdy ma w domu. I co najważniejsze - smaży się je zaledwie w kilka minut. Polecam i zachęcam na skorzystanie z przepisu.


  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny świeżo zmielony

  • olej do smażenia

Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu (w osolonej wodzie).

Pozostawić do wystygnięcia.




 

 

 

 

 

 

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju, gdy zacznie nabierać złocistego koloru zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Do kaszy dodać przesmażoną cebulkę, jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa musi być dość gęsta - w razie potrzeby dosypać mąki.


 



Gotową masę nabierać na łyżkę (przygotować kubek z zimną wodą i wmaczać w nią łyżkę, aby nie kleiła się do gęstej masy), smażyć na małym ogniu na patelni z dodatkiem oleju (oleju wlać trochę więcej, żeby placuszki swobodnie pływały). Smażyć z obu stron do zarumienienia.






Podawać na ciepło z kleksem śmietany, ulubionym sosem lub surówką. Same też smakują wybornie.


SMACZNEGO ! 💗



Komentarze