Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym
Wspaniałe i wykwintne danie ! Soczyste krewetki, makaron spaghetti i do tego śmietanowy sos ze szczyptą curry i aromatycznym czosnkiem. Najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że zanim ugotuje się makaron - Ty zdążysz zrobić krewetki w sosie 💗🍤🍤
makaron spaghetti
kilkanaście gotowanych krewetek
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka kaparów (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 mała śmietanka 30% (200 ml)
1 serek mascarpone (250 g)
1 łyżka masła
odrobina mąki pszennej
natka pietruszki
przyprawy: sól, Maggi w płynie, kurkuma, płatki papryczki chili
Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, smażyć po kilka minut z każdej strony. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Chwilę przesmażyć.
Posypać kurkumą, delikatnie posolić i przyprawić Maggi. Posypać też odrobiną mąki i smażyć aż mąka oblepi krewetki.
Pomidorki przekroić na połowę wzdłuż i dodać do krewetek, chwilę smażyć. Powinny zacząć robić się miękkie.
Wrzucić kilka kaparów dla podkręcenia smaku, ale można również pominąć.
Na sam koniec dodać serek mascarpone i wlać śmietankę, przyprawić płatkami chili. Zamieszać, aż sos zgęstnieje.
Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i gorący makaron włożyć na talerz, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz